Hape menynë kryesore

Lista e tërmeteve në Shqipëri

artikull-listë e Wikimedias
Data Vendi dhe vendndodhja Mag Thellësia (km) Merkali Shënime Viktima
Të vdekur Të plagosur
30 Nëntor 1967[1] Dibër - Librazhd 6.7 20.0 X Si pasojë e këtij termeti u shkatërruan 177 fshatra, gjetën vdekjen 18 veta dhe 174 të tjerë u plagosën. Toka ishte çarë me gjatësi mbi 10 kilometra e zhvendosje vertikale të dheut deri në 50 centimetra.[2] 18 174
15 Prill 1979[3] Mali i Zi, Tivar - Shkodër, Lezhë 6.9 10.0 X Shumë qytete në Mal të Zi dhe në veri të Shqipërisë u dëmtuan rëndë. 136 vdiqën (101 në Mal të Zi dhe 35 në Shqipëri) kurse në të dy vendet, më shumë se 1000 ishin të lënduar. [4] 35 Shqipëri
101 Mali Zi
1,000+
24 maj 2017 [5] 8 km në veri-perëndim të Bulqizës 4.5 10.0 IV bashkinë Mat, 7 shtëpi dhe një qendër shëndetësore pësuan dëme në muret e tyre ndërsa 3 shkolla në komunën Bulqizë pësuan dëme të vogla. [6] 0 0
11 gusht 2018 [7] 10 km në lindje të Burrelit 5.1 10.0 V 67 shtëpi janë dëmtuar në Qarkun Dibër . [8] 0 0
1 qershor 2019 [9] Korçë, 13 km në jug-perëndim të Korçës 5.2 10.0 V Më shumë se 100 shtëpi u dëmtuan dhe 5 persona u lënduan kur u shemb një shtëpi në Korçë . [10] [11] 0 5
21 Shtator 2019 [12] Durrës, 6 km në veri të Durrësit 5.6 10.0 VIII Të paktën 108 njerëz u lënduan dhe më shumë se 120 ndërtesa u dëmtuan në tërmetin më të fortë të vendit në këto 30 vjetët e fundit. [13] 0 108
26 Nëntor 2019 [14] 12 km në veri-perëndim të Mamurras 6.4 20.0 VIII Një tërmet me një magnitudë prej 6.4 ballësh ka goditur Shqipërinë, duke shembur ndërtesa dhe duke lënë njerëz të bllokuar nën rrënoja. Të paktën 51 njerëz kanë vdekur, përfshirë një burrë i cili vdiq pasi u hodh nga një dritare, si rezultat i panikut. Qindra të tjerë konsiderohet se janë të lënduar ose të plagosur. [15] 50 740 +

Shiko gjithashtuRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "M 6.7 - Albania". earthquake.usgs.gov. Marrë më 2019-11-26. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Significant Earthquake". www.ngdc.noaa.gov. Marrë më 2019-11-26. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "M 6.9 - Montenegro". earthquake.usgs.gov. Marrë më 2019-11-26. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Zemljotres od 15. aprila 1979. godine" (në Montenegrin). Seismological Observatory of Montenegro (Seizmološki Zavod Crne Gore). 2010-04-16. Arkivuar nga origjinali origjinali më 2010-07-04. Marrë më 2010-10-11.
  5. ^ "M 4.5 - 8km NNW of Bulqize, Albania". United States Geological Survey. May 24, 2017. Marrë më August 10, 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Swarm of earthquakes reminds residents of seismic risks". Tirana Times. May 26, 2017. Marrë më June 21, 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "M 5.1 - 10km E of Burrel, Albania". earthquake.usgs.gov. Marrë më 2018-08-11. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Damaging earthquake in Albania (Tirana region) - August 11, 2018". Earthquake-Report.com. 2018-08-11. Marrë më 2018-08-11. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "M 5.2 - 13km SSW of Korce, Albania". earthquake.usgs.gov. Marrë më 2019-06-01. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ "Quakes in Albania damage some homes, 5 reported injured". ABS-CBN (në anglisht). Marrë më 2019-06-01.
  11. ^ "Earthquake Rattles Albania, Injuring 4, Damaging Dozens of Homes". The Weather Channel (në anglisht). Marrë më 2019-06-01.
  12. ^ "M 5.6 - 6km N of Durres, Albania". earthquake.usgs.gov. Marrë më 2019-09-21. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  13. ^ "108 injured as earthquakes rattle Albanian capital and coast". english.republika.mk. Marrë më 2019-09-22. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  14. ^ "M 6.4 - 12km WSW of Mamurras, Albania". earthquake.usgs.gov. Marrë më 2019-11-25. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  15. ^ "Albania: Powerful 6.4 magnitude earthquake hits Tirana" (në anglisht). Marrë më 2019-11-26.