Murad V (21 shtator 1840 - 29 gusht 1904) ishte sulltani i 33-të i Perandorisë Osmane prej 30 majit deri më 31 gusht 1876. Ai ishte djali i Abdylmexhiti I dhe Shejkefza Sultan, vajza e Mehmet bej Zaurum dhe gruasë së tij Xhemile Hanëm.[2]

Murati V
مراد خامس
Sulltan
Murad V.JPG
Sulltani i 33-të i Perandorisë Osmane
Mbretërimi 30 maj 1876 – 31 gusht 1876
Paraardhës Abdyl Azizi
Pasardhës Abdyl Hamiti II
Bashkëshortet Mevhibe Kadën
Reftarëdil Kadën
Shajan Kadën
Mejliservet Kadën
Resan Hanëm
Fëmijë Shehzade Mehmed Selaheddin
Hatixhe Sultan
Fehime Sultan
Fatma Sultan
Alije Sultan
Emri i plotë
Murad bin Abdul Mexhid
Baba Abdylmexhiti I
Nëna Shejkefza Kadën
Lindi 21 shtator 1840
Stambolli, Perandoria Osmane[1]
Vdiq 29 gusht 1904
Stambolli, Perandoria Osmane
Varrimi 30 gusht 1904
Xhamia e Re, Stamboll
Religjioni Islami
Tugra

SundimiRedakto

Murad u bë sulltan kur xhaxhai i tij Abdul Azizi u shkarkua. ai ishte shumë i ndikuar nga kultura franceze dhe ishte liberal.[3][4][5][6] Ai mbretëroi për 93 ditë para se të shkarkohet me arsyetimin se ai ishte i sëmurë mendërisht.[6] Si rezultat, ai nuk ishte në gjendje të jepte Kushtetutën që mbështetësit e tij kishin kërkuar. Paqëndrueshmëria pasuese politike e shkaktuar nga largimi i tij e shtyu perandorinë më pranë luftës katastrofike me Rusinë, pastaj e sunduar nga Aleksandri II.

An important primary source about his life comes from the memoirs of one of his consorts, Filizten Kalfa, written in the 1930s.[7]

Ai vdiq në Stamboll, dhe u varros në Xhaminë e Re, Stamboll më 30 gusht 1904. Vëllau i tij, Abdyl Hamiti II, morri fronin më 31 gusht 1876.

ReferimetRedakto

  1. ^ Britannica, Istanbul: Until the Turkish Post Office officially changed the name in 1930, however, the city continued to bear the millenary name of Constantinople.
  2. ^ İbrahim Pazan (2007). Padişah anneleri. Babıali Kültür Yayıncılığı.  978-9944-118-31-6.
  3. ^ Howard, Douglas Arthur (2001). The History of Turkey. Greenwood Publishing Group. f. 66.  0313307083. Marrë më 6 maj 2017.
  4. ^ Smith, Jean Reeder; Smith, Lacey Baldwin (1980). Essentials of World History. Barron's Educational Series.  0812006372. Marrë më 6 maj 2017.
  5. ^ Yapp, Malcolm (9 janar 2014). The Making of the Modern Near East 1792-1923. Routledge. f. 118.  1317871073. Marrë më 6 maj 2017.
  6. ^ a b Palmer, Alan. The Decline and Fall of the Ottoman Empire, 1992. Page 141–143.
  7. ^ Brookes, Douglas Scott. The concubine, the princess, and the teacher: Voices from the Ottoman Harem. University of Texas Press, 2010. p13-14