Abdylmegjidi ose Abdyl Mexhiti i I (Turqishtja osmane عبد المجيد اول, romanizuar Abdülmecîd-i evvel, Turqisht: Birinci Abdülmecid; 25 prill 1823 – 25 qershor 1861) ishte Sulltani i 31-të i Perandorisë Osmane dhe pasoi babain e tij Mahmuti II më 2 korrik 1839. Mbretërimi i tij ishte i dukshëm për rritjen e lëvizjeve nacionaliste brenda territoreve të perandorisë. Abdylmexhiti dëshironte të inkurajonte osmanizmin midis kombeve nënshtetas secesionistë dhe të ndalonte rritjen e lëvizjeve nacionaliste brenda perandorisë, por pavarësisht ligjeve dhe reformave të reja për të integruar jomuslimanët dhe joturqit më thellë në shoqërinë osmane, përpjekjet e tij dështuan.

Abdylmexhiti I
عبد المجيد اول
Kalifi Osman
Emir el-Muminin
Mbrojtësi i Dy Xhamive të Shenjta
Kayser-i Rûm
Han
Sulltani i 31-të i Perandorisë Osmane
(Padishah)
Mbretërimi2 korrik 1839 – 25 qershor 1861
ParaardhësMahmuti II
PasardhësAbdyl Azizi
Vezirët e Mëdhenj
Consort
Emri i plotë
Abdylmexhit Han bin Mahmud[1]
DinastiaOsman
I atiMahmuti II
E ëmaBezmiâlem Sultan
U lind25 prill 1823[2]
Kostandinopojë, Perandoria Osmane
Vdiq25 qershor 1861 (38 vjet)
Stamboll, Perandoria Osmane
VarrimiXhamia Javuz Selim, Fatih, Stamboll
Tughra

Ai u përpoq të krijonte aleanca me fuqitë e mëdha të Evropës Perëndimore, përkatësisht Mbretërinë e Bashkuar dhe Francën, të cilët luftuan përkrah Perandorisë Osmane në Luftën e Krimesë kundër Rusisë. Në Kongresin e Parisit më 30 mars 1856, Perandoria Osmane u përfshi zyrtarisht në familjen evropiane të kombeve.

Arritja më e madhe e Abdylmexhitit ishte shpallja dhe zbatimi i reformave të Tanzimatit (riorganizimit), të cilat u përgatitën nga babai i tij dhe filluan në mënyrë efektive modernizimin e Perandorisë Osmane në vitin 1839. Për këtë arritje, një nga himnet perandorake të Perandorisë Osmane, Marshi i Abdulmegjid, u emërua pas tij.

Jeta e hershme Redakto

Abdylmexhiti lindi më 25 prill 1823 në Pallatin Sahil, Beşiktaş ose në Pallatin Topkapı, të dy në Stamboll. Nëna e tij ishte gruaja e parë e babait të tij, Valide Sulltana Bezmiâlem, e quajtur fillimisht Suzi (1807–1853), ose një çerkeze ose një skllave gjeorgjiane.[3][4][5]

Abdylmexhiti mori një arsim evropian dhe fliste rrjedhshëm frëngjisht, sulltani i parë që e bëri këtë. Ashtu si Abdulazizi që e pasoi, ai ishte i interesuar për letërsinë dhe muzikën klasike. Ashtu si babai i tij Mahmuti II, ai ishte një avokat i reformave dhe pati fatin të kishte mbështetjen e vezirëve përparimtarë si Mustafa Reshit Pasha, Mehmet Emin Ali Pasha dhe Fuad Pasha. Abdylmexhiti ishte gjithashtu sulltani i parë që dëgjoi drejtpërdrejt ankesat e publikut në ditët e pritjes speciale, të cilat zakonisht mbaheshin çdo të premte pa asnjë ndërmjetës. Abdylmexhiti vizitoi territoret e perandorisë për të parë personalisht se si po zbatoheshin reformat e Tanzimatit. Ai udhëtoi në Izmit, Mudanja, Bursa, Gallipoli, Çanakala, Limnos, Lesbos dhe Kios më 1844 dhe vizitoi provincat e Ballkanit më 1846.

Sundimi Redakto

Kur Abdylmexhiti erdhi në fron më 2 korrik 1839, kur ai ishte vetëm gjashtëmbëdhjetë vjeç, ai ishte i ri dhe pa përvojë, punët e Perandorisë Osmane ishin në një gjendje kritike. Në kohën kur babai i tij vdiq në fillimin e Luftës Egjipto-Osmane, lajmi arriti në Stamboll se ushtria e perandorisë sapo ishte mundur në Nizip nga ushtria e nënmbretit rebel egjiptian, Muhamed Ali. Në të njëjtën kohë, flota e perandorisë ishte nisur për në Aleksandri, ku nga komandanti i saj Ahmed Fevzi Pasha iu dorëzua Muhamed Aliut, me pretekstin se këshilltarët e sulltanit të ri kishin dalë në anën e Rusisë. Megjithatë, me ndërhyrjen e fuqive evropiane gjatë Krizës Orientale të vitit 1840, Muhamed Aliu u detyrua të pajtohej dhe Perandoria Osmane u shpëtua nga sulmet e mëtejshme, ndërsa territoret e saj në Siri, Liban dhe Palestinë u rivendosën. Kushtet u finalizuan në Konventën e Londrës (1840).

 
Sulltan Abdylmexhiti (majtas) me Mbretëreshën ViktoriaMbretërisë së Bashkuar dhe Perandorin Napoleon III of Francës

Guvernatori egjiptian Mehmet Ali Pasha, i cili erdhi në Stamboll si ftesë zyrtare e sulltanit më 19 korrik 1846, u tregua një mikpritje e privilegjuar nga sulltani dhe vükela. Aq sa veziri i vjetër ndërtoi urën e Galatas në vitin 1845, në mënyrë që të mund të lëvizte midis Pallatit Beșiktaş dhe Babıali.

Në përputhje me udhëzimet e shprehura të babait të tij, Abdylmexhiti kreu menjëherë reformat të cilave iu përkushtua Mahmuti II. Në nëntor 1839 u shpall një dekret i njohur si Hatt-ı Șerif i Gülhane, i njohur gjithashtu si Tanzimat Fermanı, i cili konsolidonte dhe zbatonte këto reforma. Dekreti u plotësua në fund të Luftës së Krimesë nga një statut i ngjashëm i lëshuar në shkurt 1856, i quajtur Hatt-ı Hümayun. Me këto akte parashikohej që të gjitha klasat e nënshtetasve të sulltanit të mbroheshin jetën dhe pasurinë e tyre; se taksat duhet të vendosen në mënyrë të drejtë dhe drejtësia të administrohet në mënyrë të paanshme; dhe se të gjithë duhet të kenë liri të plotë fetare dhe të drejta të barabarta civile. Skema hasi në kundërshtim të fortë nga klasat qeverisëse muslimane dhe ulematë, ose autoritetet fetare, dhe u zbatua vetëm pjesërisht, veçanërisht në pjesët më të largëta të perandorisë. Për shkak të tij u krijuan më shumë se një komplot kundër jetës së sulltanit.

Një reformë tjetër e dukshme ishte se turbani u shpall zyrtarisht i jashtëligjshëm për herë të parë gjatë mbretërimit të Abdylmexhitit, në favor të fesit. Modelet evropiane u miratuan gjithashtu nga Gjykata. (Fezi do të ndalohej në vitin 1925 nga e njëjta Asamble Kombëtare Republikaneshfuqizoi sulltanatin dhe shpalli Republikën Turke në vitin 1923).

Perandoria Osmane mori huazimin e parë të huaj më 25 gusht 1854 gjatë Luftës së Krimesë. Kjo hua e madhe e huaj u pasua nga ato të viteve 1855, 1858 dhe 1860, të cilat kulmuan në mospagim dhe çuan në tjetërsimin e simpatisë evropiane nga Perandoria Osmane dhe indirekt në rrëzimin dhe vdekjen e mëvonshme të vëllait të Abdylmexhitit, Abdylazizi.

Nga njëra anë, papërsosmëritë financiare dhe nga ana tjetër, pakënaqësia e shkaktuar nga privilegjet e gjera që u jepeshin nënshtetasve jomuslimanë e çuan vendin sërish në konfuzion. Incidentet ndodhën në Xhide në vitin 1857 dhe në Mal të Zi në 1858. Shtetet e mëdha evropiane kanë shfrytëzuar rastin për të ndërhyrë për interesat e tyre. Shtetasit osmanë, të pushtuar nga paniku përballë kësaj situate, filluan të ndiqnin një politikë që plotësonte çdo dëshirë të tyre. Fakti që Abdylmexhiti nuk mundi ta parandalonte këtë situatë e rriti edhe më shumë pakënaqësinë e shkaktuar nga Dekreti i Tanzimatit.[6]

Kundërshtarët vendosën të eliminojnë Abdylmexhitin dhe të vendosin Abdulazizin në fron për të mos lejuar që shtetet evropiane të veprojnë si roje. Me një njoftim, kjo tentativë revolte, e cila në histori përmendej si Fondacioni Kuleli, u shtyp para se të fillonte më 14 shtator 1859. Ndërkohë, gjendja financiare u përkeqësua dhe borxhet e jashtme, të cilat u morën në kushte të rënda për të mbuluar shpenzimet. e luftës, i vuri një barrë thesarit. Të gjitha borxhet e marra nga konsumatorët Beyoğlu i kaluan tetëdhjetë milionë lira ari. Disa nga letrat me vlerë të borxhit dhe pengjet u morën nga tregtarët dhe bankierët e huaj. Veziri i Madh, i cili e kritikoi ashpër këtë situatë, u shkarkua nga sulltani më 18 tetor 1859.[6]

Suksesi i tij në marrëdhëniet e jashtme nuk ishte aq i dukshëm sa arritjet e tij të brendshme. Mbretërimi i tij filloi me humbjen e forcave të tij nga mëkëmbësi i Egjiptit dhe nënshkrimi i mëvonshëm i Konventës së Londrës (1840), i cili e shpëtoi perandorinë e tij nga një siklet më i madh. Osmanët morën pjesë me sukses në Luftën e Krimesë dhe po fitonin nënshkrues në Traktatin e Parisit (1856). Përpjekjet e tij për të forcuar bazën e tij në Ballkan dështuan në Bosnje dhe Mal të Zi dhe në vitin 1861 ai u detyrua të hiqte dorë nga Libani nga Koncerti i Evropës.

Megjithëse ai theksoi përkushtimin e tij ndaj rregullave ceremoniale të vendosura nga paraardhësit e tij në ceremonitë e pasqyruara jashtë, ai miratoi ndryshime rrënjësore në jetën e pallatit. Për shembull, ai braktisi plotësisht Pallatin Topkapı, i cili ishte një vend për katër shekuj, për dinastinë osmane. Traditat e trupave dhe oficerëve dhe diplomatëve britanikë, francezë, italianë që erdhën në Stamboll gjatë Luftës së Krimesë (1853-1856) i drejtuan edhe familjet e klasës së mesme drejt konsumizmit dhe luksit.

Midis viteve 1847 dhe 1849 ai bëri riparime në xhaminë Ajasofja dhe ishte përgjegjës për ndërtimin e Pallatit Dolmabahçe. Ai gjithashtu themeloi Teatrin e Parë Francez në Stamboll.

Shumë aktivitete rindërtimi u kryen gjithashtu gjatë sundimit të Abdulmexhidit. Me një pjesë të parave të huazuara u ndërtuan pallate dhe pallate. Pallati Dolmabahçe (1853), Pavijoni Bejkoz (1855), Pavijoni Küçüksu (1857), Xhamia Küçük Mecidiye (1849), Xhamia Teşvikiye (1854) janë ndër veprat kryesore arkitekturore të periudhës. Përsëri në këtë periudhë, siç u bë nga Spitali Gureba i Bezmiâlem Sultan (1845-1846), Ura e re e Galatas u vu në shërbim në të njëjtën datë. Përveç kësaj, shumë shatërvanë, xhami, shtëpiza dhe institucione të ngjashme sociale u riparuan ose u rindërtuan.[6]

Vdekja Redakto

Abdylmexhiti I vdiq nga tuberkulozi (si babai i tij) në moshën 38 vjeçare më 25 qershor 1861 në Stamboll dhe u varros në Xhaminë Javuz Selim dhe u pasua nga gjysmëvëllai i tij më i vogël Sulltan Abdul Azizi, djali i Pertevniyal Sultan. Në kohën e vdekjes së tij, Abdylmexhiti kishte një grua të ligjshme, Perestu Kadın, dhe shumë konkubina.

Referime Redakto

  1. ^ Garo Kürkman, (1991), Osmanlılarda Ölçü Ve Tartılar, p. 61
  2. ^ Burime tjera thojnë se ai ka lindur më 23 prill.
  3. ^ "Gürcistan Dostluk Derneği" (në turqisht). Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2013. Marrë më 10 qershor 2012.
  4. ^ Bezmiâlem Valide Sultan, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Arkivuar 6 qershor 2012 tek Wayback Machine
  5. ^ The Private World of Ottoman Women by Godfrey Goodwin, 2007, p.157
  6. ^ a b c "ABDÜLMECİD عبد المجید (1823-1861) Osmanlı padișahı (1839-1861)". İslam Ansiklopedisi (në turqisht). Marrë më 12 prill 2020.