Nënkontinenti indian është një rajon fiziografikAzinë Jugore. Ndodhet në Pllakën Indiane, duke u shfaqur në jug në Oqeanin Indian nga Himalajet. Gjeopolitikisht, ai përfshin përgjithësisht vendet e Bangladeshit, Butanit, Indisë, Maldiveve, Nepalit, Pakistanit[a] dhe Sri Lankës.[1][2][3][4] Termat nënkontinenti Indian dhe Azia Jugore shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë për të treguar rajonin, megjithëse termi gjeopolitik i Azisë Jugore shpesh përfshin Afganistanin.[5] Ndonjëherë, përfshihet edhe Territori Britanik i Oqeanit Indian. Gjeoskema e Kombeve të Bashkuara për Azinë përfshin gjithashtu Iranin në Azinë Jugore.

Harta gjeopolitike e nënkontinentit Indian

Gjeologjikisht, nënkontinenti indian është i lidhur me masën tokësore që u shkëput nga superkontinenti Gondwana gjatë Kretakut dhe u bashkua me masën tokësore euroaziatike gati 55 milionë vjet më parë.[6] Historikisht, si dhe deri në ditët e sotme, është dhe ka qenë rajoni më i populluar në botë, me afërsisht 20%-25% të popullsisë së botës në çdo kohë të historisë. Gjeografikisht, është rajoni gadishullor në Azinë Jug-Qendrore, i përvijuar nga Himalajet në veri, Hindu Kush në perëndim dhe Arakanezët në lindje. Rajonet gjeografike fqinje rreth nënkontinentit përfshijnë Pllajën Tibetiane në veri, Gadishullin Indokinez në lindje dhe Pllajën iraniane (ose Iranin e Madh) në perëndim.

Shënimet

Redakto
 1. ^ Sidoqoftë, gjeografikisht, nënkontinenti nuk përfshin Pakistanin perëndimor (Balochistan dhe Khyber Pakhtunkhwa), pasi ato bien nën pllajën iraniane, jo nën pllakën indiane.

Referime

Redakto
 1. ^ "Indian subcontinent". New Oxford Dictionary of English (ISBN 0-19-860441-6) New York: Oxford University Press, 2001; p. 929: "the part of Asia south of the Himalayas which forms a peninsula extending into the Indian Ocean, between the Arabian Sea and the Bay of Bengal. Historically forming the whole territory of Greater India, the region is now divided into three countries named Bangladesh, India and Pakistan."
 2. ^ Dhavendra Kumar (2012). Genomics and Health in the Developing World (në anglisht). Oxford University Press. fq. 889. ISBN 978-0-19-537475-9.
 3. ^ Mariam Pirbhai (2009). Mythologies of Migration, Vocabularies of Indenture: Novels of the South Asian Diaspora in Africa, the Caribbean, and Asia-Pacific (në anglisht). University of Toronto Press. fq. 14. ISBN 978-0-8020-9964-8.
 4. ^ Michael Mann (2014). South Asia's Modern History: Thematic Perspectives (në anglisht). Taylor & Francis. fq. 13–15. ISBN 978-1-317-62445-5.
 5. ^ John McLeod, The history of India, page 1, Greenwood Publishing Group, 2002, ISBN 0-313-31459-4; note: McLeod does not include Afghanistan in Indian subcontinent or South Asia;
  Jim Norwine & Alfonso González, The Third World: states of mind and being, pages 209, Taylor & Francis, 1988, ISBN 0-04-910121-8 Quote: ""The term "South Asia" also signifies the Indian Subcontinent""
  Raj S. Bhopal, Ethnicity, race, and health in multicultural societies, pages 33, Oxford University Press, 2007, ISBN 0-19-856817-7; Quote: "The term South Asian refers to populations originating from the Indian subcontinent, effectively India, Pakistan, Bangladesh and Sri Lanka;
  Lucian W. Pye & Mary W. Pye, Asian Power and Politics, pages 133, Harvard University Press, 1985, ISBN 0-674-04979-9 Quote: "The complex culture of the Indian subcontinent, or South Asia, presents a tradition comparable to Confucianism."
  Mark Juergensmeyer, The Oxford handbook of global religions, pages 465, Oxford University Press US, 2006, ISBN 0-19-513798-1
  Sugata Bose & Ayesha Jalal, Modern South Asia, pages 3, Routledge, 2004, ISBN 0-415-30787-2
 6. ^ Robert Wynn Jones (2011). Applications of Palaeontology: Techniques and Case Studies (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 267–271. ISBN 978-1-139-49920-0.