Ndërtimi është procesi i krijimit dhe ndërtimit të infrastrukturës ose një objekti [1]. Ajo ndryshon nga prodhimtaria në atë se prodhimi zakonisht përfshin prodhimin në masë të artikujve të ngjashëm pa një blerës të caktuar ndërsa ndërtimi zakonisht bëhet në një vend për një klient të njohur [2]. Ndërtimi si një industri është gjashtë deri nëntë përqind i prodhimit të brendshëm brutoshtetet e zhvilluara.[3] Ndërtimi fillon me planifikimin, projektimin, dhe financimin dhe më pas vazhdon derisa projekti është i ndërtuar dhe i gatshëm për përdorim.

Në projekte të mëdha të ndërtimit, të tilla si ky qiellgërvishtësMelbourne, vinçat janë thelbësore.

Llojet e ndërtimit Redakto

Objektet në ndërtimtari sipas drejtimit ndahen në:Objekte të ndërtimit të lartë,objekte të ndërtimit të ulët dhe objekte të ndërtimit hidro.Në ndërtimin e lartë bëjnë pjesë objektet që janë të ndërtuara në pjesën më të madhe mbi sipërfaqen e tokës.P.sh.banesa,hotele,spitale,biblioteka,qendra tregtare etj. Në ndërtimin e ulët bëjnë pjesë objektet e kryhen ulët për tokë,si p.sh. rrugë,hekurudha,tunele etj Në ndërtimin hidro bëjnë pjesë objektet që kanë të bëjnë me ujin dhe përdorimin e tij.P.sh. ura,vijadukte,rregullime lumenjësh,limane,sisteme për ujitjen dhe tharjen e tokës etj.

Proceset e ndërtimit Redakto

Lista e shteteve sipas sasisë më të madhe të ndërtimit Redakto

Lista e shteteve me më shumë ndërtim në vitin 2015
Ekonomia
Ndërtimi në vitin 2015 (biliona në dollarë Am.)
(01)   India
620
(02)   SHBA
599
(03)   Kina
562
(04)   Japonia
333
(05)   Franca
147
(06)   Gjermania
143
(07)   Britania e Madhe
131
(08)   Kanadaja
131
(09)   Australia
115
(10)   Rusia
111
(11)   Brazili
109
(12)   Italia
107
(13)   Spanja
104
(14)   Indonezia
93
(15)   Meksika
92
(16)   Korea Jugore
58
(17)   Turqia
35
(18)   Emiratet e Bashkuara Arabe
34
(19)   Venezuela
34
(20)   Holanda
34
(21)   Polonia
34
(22)   Zvicra
33
(23)   Arabia Saudite
32
(24)   Irani
29
(25)   Kolumbia
29

Njëzet e pesë vendet më të mëdha në botë nga sipas ndërtimit (2012)[4]

Referimet Redakto

  1. ^ Ndërtimtaria, Merriam-Webster.com (Merriam-Webster), marrë më 16 maj 2015 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  2. ^ Halpin, Daniel W.; Senior, Bolivar A. (2010), Construction Managemement (botimi 4), Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, f. 9, ISBN9780470447239, marrë më 16 maj 2015 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  3. ^ Chitkara, K. K. (1998), Construction Project Management, New Delhi: Tata McGraw-Hill Education, f. 4, ISBN 978-0-07-462062-5, marrë më 16 maj 2015 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  4. ^ Shifrat nga Kombet e Bashkuara - Baza e të dhënave e OKB-së. për shteteve të botës. marrë më 1 shkurt 2014.