Harta e botës me ndarje të Indeksit të Zhvillimit Njerëzor në vitin 2014.██ shumë e lartë ██ E lartë ██ Mesatare ██ E ulët ██ Të dhënat të padisponueshme

Një shtet i zhvilluar, shtet i industrializuar, ose "një shtet më i zhvilluar ekonomikisht", është një shtet sovran që ka një ekonomi shumë të zhvilluar dhe infrastrukturë teknologjike më të avancuar në krahasim me vendet e tjera më pak të industrializuara. Në përgjithësi, kriteret për vlerësimin e shkallës së zhvillimit ekonomik janë prodhimi i brendshëm bruto (PBB), prodhimi kombëtar bruto (PKB), të ardhurat për kokë banori, niveli i industrializimit, sasia e përhapur e infrastrukturës dhe standardi i përgjithshëm i jetesës [1]. Cilat janë kriteret që do të përdoren dhe cilat vende mund të klasifikohen si të zhvilluar janë tema për diskutim.

Përkufizimi dhe kriteretRedakto

Indeksi i zhvillimit njerëzorRedakto

 Artikulli kryesor: Indeksi i zhvillimit njerëzor.
  •   = në rritje.
  • = i qëndrueshëm.
  •   = në rrënie.

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[2]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[2] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[2]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[2]
1   Norvegjia 0.944   0.001
2   Australia 0.933   0.002
3   Zvicra 0.917   0.001
4   Holanda 0.915
5   SHBA 0.914   0.002
6   Gjermania 0.911
7   Zelanda e Re 0.910   0.002
8   Kanadaja 0.902   0.001
9   (3)   Singapori 0.901   0.003
10   Danimarka 0.900
11   (3)   Irlanda 0.899   0.002
12   (1)   Suedia 0.898   0.001
13   Islanda 0.895   0.002
14   Britania e Madhe 0.892   0.002
15   Hong Kongu 0.891   0.002
15   (1)   Korea Jugore 0.891   0.003
17   (1)   Japonia 0.890   0.002
18   (2)   Lihtenshtajni 0.889   0.001
19   Izraeli 0.888   0.002
20   Franca 0.884
21   Austria 0.881   0.001
21   Belgjika 0.881   0.001
21   Luksemburgu 0.881   0.001
24   Finlanda 0.879
25   Sllovenia 0.874

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[2]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[2] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[2]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[2]
26   Italia 0.872
27   Spanja 0.869
28   Republika Çeke 0.861
29   Greqia 0.853   0.001
30   Brunei 0.852
31   Katari 0.851   0.001
32   Qipro 0.845   0.003
33   Estonia 0.840   0.001
34   Arabia Saudite 0.836   0.003
35   (1)   Lituania 0.834   0.003
35   (1)   Polonia 0.834   0.001
37   Andorra 0.830
37   (1)   Sllovakia 0.830   0.001
39   Malta 0.829   0.002
40   Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827   0.002
41   (1)   Kili 0.822   0.003
41   Portugalia 0.822
43   Hungaria 0.818   0.001
44   Bahraini 0.815   0.002
44   Kuba 0.815   0.002
46   (2)   Kuvajti 0.814   0.001
47   Kroacia 0.812
48   Letonia 0.810   0.002
49   Argjentina 0.808   0.002

ReferimetRedakto

  1. ^ Developed Economy Definition. Investopedia (2010-04-16). Marrë më 2013-07-12.
  2. ^ a b c d e f g h "Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Marrë më 25 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto