Nutricioni është procesi biokimik dhe fiziologjik me anë të të cilit një organizëm përdor ushqimin për të mbështetur jetën e tij. Ai u siguron organizmave lëndë ushqyese, të cilat mund të metabolizohen për të krijuar struktura energjie dhe kimike. Dështimi për të marrë lëndë ushqyese të mjaftueshme shkakton kequshqyerje . Shkenca e të ushqyerit është studimi i të ushqyerit, megjithëse zakonisht thekson ushqimin e njeriut .

Vështrim

Redakto

Lloji i organizmit përcakton se cilat lëndë ushqyese i nevojiten dhe si i merr ato. Organizmat marrin lëndë ushqyese duke konsumuar lëndë organike, duke konsumuar lëndë inorganike, duke thithur dritën ose ndonjë kombinim të tyre. Disa mund të prodhojnë lëndë ushqyese nga brenda duke konsumuar elementë bazë, ndërsa disa duhet të konsumojnë organizma të tjerë për të marrë lëndë ushqyese para-ekzistuese. Të gjitha format e jetës kërkojnë karbon, energji dhe ujë, si dhe molekula të tjera të ndryshme. Kafshët kanë nevojë për lëndë ushqyese komplekse si karbohidratet, lipidet dhe proteinat, duke i marrë ato duke konsumuar organizma të tjerë. Njerëzit kanë zhvilluar bujqësinë dhe gatimin për të zëvendësuar ushqimin dhe për të avancuar ushqimin e njeriut. Bimët marrin lëndë ushqyese përmes tokës dhe atmosferës. Kërpudhat thithin lëndët ushqyese rreth tyre duke i zbërthyer dhe thithur përmes miceli .

Analiza shkencore e ushqimit dhe e lëndëve ushqyese filloi gjatë revolucionit kimik në fund të shekullit të 18-të. Kimistët në shekujt 18 dhe 19 eksperimentuan me elementë dhe burime të ndryshme ushqimore për të zhvilluar teori të të ushqyerit. [1] Shkenca moderne e të ushqyerit filloi në vitet 1910 pasi mikronutrientët individualë filluan të identifikoheshin. Vitamina e parë që u identifikua kimikisht ishte tiamina në 1926, dhe vitamina C u gjet për herë të parë si një mbrojtje kundër skorbutit në 1932. [2] Roli i vitaminave në ushqyerje u studiua në dekadat në vijim. Shtesat e para të rekomanduara dietike për njerëzit u zhvilluan nga frika e sëmundjeve të shkaktuara nga mangësitë ushqimore rreth kohës së Depresionit të Madh dhe Luftës së Dytë Botërore. [3] Për shkak të rëndësisë së tij në shëndetin e njeriut, studimi i të ushqyerit ka theksuar shumë ushqimin dhe bujqësinë e njeriut, ndërsa ekologjia është një shqetësim dytësor. [4]

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Carpenter, Kenneth J. (1 mars 2003). "A Short History of Nutritional Science: Part 1 (1785–1885)". The Journal of Nutrition (në anglisht). 133 (3): 638–645. doi:10.1093/jn/133.3.638. ISSN 0022-3166. PMID 12612130. Arkivuar nga origjinali më 6 gusht 2022. Marrë më 6 gusht 2022.
  2. ^ Stafford, Ned (dhjetor 2010). "History: The changing notion of food". Nature (në anglisht). 468 (7327): S16–S17. doi:10.1038/468S16a. ISSN 1476-4687. PMID 21179078.
  3. ^ Mozaffarian, Dariush; Rosenberg, Irwin; Uauy, Ricardo (13 qershor 2018). "History of modern nutrition science—implications for current research, dietary guidelines, and food policy". BMJ (në anglisht). 361: k2392. doi:10.1136/bmj.k2392. ISSN 0959-8138. PMC 5998735. PMID 29899124. Arkivuar nga origjinali më 6 gusht 2022. Marrë më 6 gusht 2022.
  4. ^ Simpson & Raubenheimer 2012.