Phoca është një gjini e fokave pa veshë, brenda familjes Phocidae. Gjiinsë së fokave, Phoca, i takojnë vetëm dy specie: foka e limanit (Phoca vitulina) dhe foka larane (Phoca largha).[1]

Phoca
Common seal.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Phoca

Linnaeus, 1758
Llojet
  • P. largha
  • P. vitulina

SpecietRedakto

Gjinia përfshin dy anëtarë:

Imazhi Emri shkencor Emri i zakonshëm Përhapja
  Phoca largha foka me njolla Deti Bufort, Çuki, Bering dhe Okstot
  Phoca vitulina foka e zakonshme Në veri të Oqeanit Atlantik dhe Paqësor, Deti Baltik

Anëtarët e mëparshëm:

  • Histriophoca fasciata
  • Pusa caspica
  • Pusa hispida
  • Pusa sibirica
  • Pagophilus groenlandica

GaleriaRedakto

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Berta, A. & Churchill, M. (2012). "Pinniped Taxonomy: evidence for species and subspecies". Mammal Review. 42 (3): 207–234. doi:10.1111/j.1365-2907.2011.00193.x. Burimi përdor parametër të vjetëruar |lastauthoramp= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)