Piluri

fshat të Shqipëri
(Përcjellë nga Pilur)

Piluri është një fshatQarkun e Vlorësrrethin e VlorësShqipërisë.

Piluri

Prejardhja e Pilurjoteve

Redakto

Pilurjotet e kanë prejardhjen nga fshati i vjeter në verilindje të fshatit të sotshëm, (Pilur). U larguan nga katundi i vjeter në vitin 1650. Pilurjotet ne fillim shkuan në Kastanë por shpejtë u larguan prej andej dhe u vendosën ne fshatin e sotshëm Pilur që ndodhen aty edhe sot e kësaj dite. Disa duan të thonë se ne jemi të ardhur, nga krahinat veriore të Mirditës, Dukagjini etj.

Veshjet tradicionale

Redakto

Veshja tradicionale Pilurjote është fustanella e famshme me xhamadan.

Fiset e fshatit

Redakto

PILURJOT KANË QENËN TË NDAR NË FISE: 1) Tavaj 2) Qesaraj 3) Gjinaj 4) Dedelagjaj 5) Gjikedhimaj 6) Dhramaj 7) Krekaj 8) Kokajt 9) Gjonaj 10) Gjimashaj 11) Kacaj 12) Priftaj 13) Çipajt 14) Merkuri

Historia

Redakto

J.G. Hani (Studime mbi Shipërinë) shkruan: Kania e vjeter d.mth të gjitha tokat në mes të Vjosës së poshtme dhe detit quhen Labëri dhe vëndasit Lab.

Shih edhe

Redakto

Lidhjet e jashtme

Redakto

Referime

Redakto