Piluri është një fshatQarkun e Vlorësrrethin e VlorësShqipërisë.

Piluri

Prejardhja e Pilurjoteve Redakto

Pilurjotet e kanë prejardhjen nga fshati i vjeter në verilindje të fshatit të sotshëm, (Pilur). U larguan nga katundi i vjeter në vitin 1650. Pilurjotet ne fillim shkuan në Kastanë por shpejtë u larguan prej andej dhe u vendosën ne fshatin e sotshëm Pilur që ndodhen aty edhe sot e kësaj dite. Disa duan të thonë se ne jemi të ardhur, nga krahinat veriore të Mirditës, Dukagjini etj.

Veshjet tradicionale Redakto

Veshja tradicionale Pilurjote është fustanella e famshme me xhamadan.

Fiset e fshatit Redakto

PILURJOT KANË QENËN TË NDAR NË FISE: 1) Tavaj 2) Qesaraj 3) Gjinaj 4) Dedelagjaj 5) Gjikedhimaj 6) Dhramaj 7) Krekaj 8) Kokajt 9) Gjonaj 10) Gjimashaj 11) Kacaj 12) Priftaj 13) Çipajt 14) Merkuri

Historia Redakto

J.G. Hani (Studime mbi Shipërinë) shkruan: Kania e vjeter d.mth të gjitha tokat në mes të Vjosës së poshtme dhe detit quhen Labëri dhe vëndasit Lab.

Shih edhe Redakto

Lidhjet e jashtme Redakto

Referime Redakto