redakto 
Portali Sanxhaku
Emblema e Sanxhakut
Emblema e Sanxhakut
S A N XH A K U
Emblema e Sanxhakut
Emblema e Sanxhakut
Kjo faqe shërben si ndihmë për kërkimin dhe krijimin e artikujve mbi dhe për SanxhakunWikipedia.
Wikipedia:FillimiArtikuj në kategorinë SanxhakuFjalori i fjalëve ndihmëse
Pema e kategorisë "Sanxhaku" në Wikipedia
redakto 
Artikulli i muajit
Shaban Polluzha

Beteja e Pazarit të Ri është shprehje e cila ka hyrë në histori si shprehje treguese për zhvillimet luftarake në sanxhakun e quajtur Sanxhaku i Tregut të Ri, i cili ishte pjesë përbërse e Vilajetit të Kosovës. Në këto luftime për qëllim zotërimi të kësaj hapësire janë ballafaquar trupat e armatosura shqiptare me ato sllave. Në malet rreth Pazarit të Ri kah mesi i vitit 1941 , u formuan njësitë të përbëra nga serbët e rrethit të Dezhevës dhe Moravicës. Malet e Kopaonikut, Rogoznës , Golisë, Javorit si dhe luginat e lumit Ibër në drejtim te Rashkës dhe Kralevës , vlonin nga kriminelët me mjekrra të gjata. Në të njejtën ditë kur kishte kapitulluar Mbretëria Jugosllave, më 17 prill 1941, ushtria gjermane hyri në Pazarin e Ri. Banorët e Pazarit nuk fshihnin kënaqësinë me rastin e ardhjes së gjermanëve, sepse shpresonin se në kuadër të qeverisjes së re do ta kthejnë autonominë e Sanxhakut të cilën e kishin fituar në Kongresin e Berlinit në vitin 1878, e cila iu ishte marrë me rastin e okupimit nga serbo-malazezët në nëtor të viti 1912. >>>....

redakto 
Fotografia e muajit
redakto 
A e dini se
Jusuf Mehoniqi


...A e dini se Kurshumlia ka qenë vendbanim i shqiptarëve? Sipas Mita Rakiqit, Kurshumlia ishte vend shqiptar

.....Kraleva e sotme dikur ishte e shqiptarëve dhe e boshnjakëve! Rahiq për betejën për Karanovcin e dikurshëm: Kraleva e sotme dikur ishte e shqiptarëve!/

...Tutini ka qenë vendstrehimi i Mbretëreshës Teutë. TUTINI I SANXHAKUT ËSHTË VENDSTREHIMI I MBRETËRESHËS TEUTË?

... se xhirimi i parë filmik në teritorin e ish Jugosllavisë, është xhiruar në Pazarin e Ri. FILMI I PARË ME SHQIPTARË, SHQIPTARËT E NOVI PAZARIT | 1904

redakto 
Sanxhaku Temat

Botime:

redakto 
Burime interneti
redakto 
Këndi yt
redakto 
Portale të ngjashëm
redakto 
Sanxhaku Lajme
redakto 
Biografi e zgjedhur
redakto 
Citate

“ Njeriu më i vjetër ballkanik dhe më konservativ dhe elementi i shëndoshë në Evropë, shqiptari, është i lidhur ngushtë me tokën, me traditën e vet të prapambetur, me fanatizmin fetar dhe me tokën më të frytshme dhe më të mirë në territorin tonë”.(O. Ristiq)[1]

„Takum pasha, hall magjupi“ (I veshur si Pashë, ndërsa gjendja ekonomike e familjes shumë e keqe)

"Avdo Megjedoviq me sa duket ka një "të metë", shumë është i madh që populli i vet i vogël, të mundet ta futë në mesin e vet, pa libra, shtëpi të zbrazëta..". (Husein Bashiq)

"Peshterasit janë të gjatë, vitalë, elastikë, syshqiponjë, të sojit të bukur…!(J. Cvijiq)[2]

Referime

redakto 
Sanxhaku Lista
redakto 
Kategori
Struktura nacionale
Struktura nacionale
redakto 
WikiProjekte
Crossing the Peshter mountains southwest of Novi Pazar (Photo: Major Spaits 1912)
redakto 
Artikuj që duhet përmirësuar
  1. ^ [1]
  2. ^ I. Azizi, Cvijiqi: Peshterasit janë të gjatë, vitalë, elastikë, syshqiponjë, të sojit të bukur…!