Propilaea, propilea ose Propilaia ( / ˌ p r ɒ p ɪ l unë ə / ; Greek : Προπύλαια) është një monument portë në arkitekturën e vjetër greke . Shembulli prototipik grek është propilaea që shërben si hyrje në Akropol , në Athinë . Porta Greke për ringjalljen e markës së Berlinit dhe PropilaeaMynih ,evitojnë pjesën qendrore të propilaeas së Athinës.

Shkallët që të çojnë në Propilaea (Fasada Perëndimore)
Pjesa lindore e Fasadës
Piedestal i Agrippës

Etimologji

Redakto

Fjala Greke προπύλαιον propylaeon (propylaeum është versioni Latin ) është bashkimi i prefix προ- pro- ", më parë, në frontin e" plus shumësi i πύλη Pyle "porta", që do të thotë "atë që është para portave, " por fjala ka ardhur thjesht për të thënë " ndërtimi i portës ".

Propilaea e Akropolit Athinas

Redakto

Porta monumentale në Akropolis, Propilaea, ishte një nga disa veprat publike të autorizuara nga udhëheqësi i Athinës Perikliu, për të rindërtuar Akropolin në përfundim të luftërave Persiane . Perikliu caktoi mikun e tij Phidias si mbikëqyrësin dhe arkitektin kryesor tThere is no surviving evidence for sculpture in the pediments këtij projekti masiv, që Perikliu supozohet t`a ketë financuar me fonde të ndara nga thesari i Lidhjes Deliane . Sipas Plutarkut, Propilaea ishte projektuar nga arkitektet Mnesicles, për të cilët asgjë tjetër nuk dihet. [1] Ndërtimi filloi në 437 p.e.s dhe u ndërpre në 432, kur ndërtesa ishte ende e papërfunduar.

Propilaea u ndërtua nga mermeri i badhë Pentelik dhe mermer gri Eleusinian ose gëlqeror, i cili është përdorur vetëm për shqiptim. Struktura e hekurit është përdorur edhe, pse William Bell Dinsmoor [2] analizoi strukturën dhe arriti në përfundimin se hekuri dobëson ndërtesën. Struktura përbëhet nga një ndërtesë qendrore me dy krahë në krahun perëndimor, një në veri dhe një në jug.

Bërthama ishte ndërtesa qendrore, e cila paraqet një fasadë standarde Dorike me gjashtë kollona në Perëndim, tek ata që hyjnë në Akropolis dhe në lindje për ata që largohen. Kollonat i bëjnë jehonë përmasave (jo madhësisë) të kolonave të Partenonit . Nuk ka dëshmi në ekzistencën e skulpturave në pllaka.

Ndërtesa qendrore përmban muret e portës, rreth dy të tretat e rrugës përmes saj. Janë pesë porta në mur, një për kalimin qendror, i cili nuk ishte i shtruar dhe shtrihej përgjatë nivelit natyror të tokës dhe dy në secilen anë në nivelin e verandës lindore të ndërtesës, pesë hapa nga niveli i verandës perëndimore. Kalimi qendror ishte kulmi i Rrugës së Shenjtë, e cila të çon në Akropolis nga Eleusis .

Hyrja në Akropolis kontrollohej nga Propilaea. Mendohet se nuk u ndërtua si një strukturë e fortifikuar, ishte e rëndësishme që njerëzit që nuk pastroheshin ritualisht, të mohoheshin të hynin në shenjtëroren. Përveç kësaj, skllevërit e arratisur dhe keqbërësit e tjerë nuk mund të lejoheshin në faltoren ku mund të kërkonin mbrojtjen e perëndive. Thesari i shtetit u mbajt në Akropolis, duke e bërë më të sigurt.

Muri i derës dhe pjesa lindore (e brendshme) e ndërtesës ulen në një nivel me pesë hapa mbi pjesën perëndimore, dhe ngritja e ndërtesës qendrore në të njëjtën linjë. Tavani në pjesën lindore të ndërtesës qendrore ishte i famshëm në lashtësi, pasi u thirr nga Pausanias (rreth 600 vjet pas përfundimit të ndërtesës) "... deri në ditët e sotme të pakrahasueshme". Ai përbëhej nga blloqe prej të gdhendura prej mermeri në pjesën e tavanit dhe e pikturuar me blu dhe yje të artë.

Kolonadat

Redakto

Krahët e jashtëm (perëndimorë) në të djathtë dhe të majtë të ndërtesës qendrore qëndronin në të njëjtën platformë si pjesa perëndimore e ndërtesës qendrore, por ishin shumë më të vogla, jo vetëm në plan, por në shkallë. Ashtu si ndërtesa qendrore, krahët përdorin kolonatat Dorike dhe entablaturat Dorike. Ndërtesa qendrore ka gjithashtu një kolonatë jonike në të dy anët e kalimit qendror midis kolonatës perëndimore (të jashtme) Dorike dhe murit të portës. Kjo është për arsye se është ndërtesa e parë e njohur për ne me kolonatat dorike dhe jonike të dukshme në të njëjtën kohë. Është gjithashtu ndërtesa e parë monumentale në periudhën klasike të jetë më komplekse se një drejtkëndësh apo cilindër i thjeshtë.

Krahu perëndimor në veri (në të majtë ku hyn në Akropolis) ishte i famshëm në antikitet si vendi i pikturave të betejave të rëndësishme greke. Pausanias raporton praninë e tyre, por pak studiues besojnë se dhoma ishte planifikuar për t'i mbajtur ato. Bursa e kohëve të fundit, duke ndjekur drejtimin e John Travlos ( Fjalori Pictorial i Athinës së Lashtë, Nju Jork, 1971), ka marrë krahun verior, që duhet të ketë qenë një dhomë për ngrënie rituali. Prova për këtë është porta e jashtme dhe pozicioni pranë hyrjes së Akropolit.

Krahun në jug, edhe pse iemendonin shumë më të vogël, ishte dizajnuar në mënyrë të qartë për të bërë të gjithë strukturën të duket simetrike. Duket se ka funksionuar vetëm si një rrugë e hyrjes në Tempullin e Athena Nike, i cili qëndronte në jug dhe më tutje në perëndim, në një fortesë të ngritur.

Planet për anën lindore dhe perëndimore të Propilaea-s

Redakto
 
Plani i Propilaea

Kishte dy krahë të planifikuara për anën lindore të Propilaea, përballë në drejtim të Akropolit. Përgatitjet për të dy krahët janë të dukshme në fundin lindor të ndërtesës qendrore dhe përgjatë mureve anësore, por duket se plani për një krahun jugor u braktis në fillim të procesit të ndërtimit, pasi muri i vjetër i fortifikimit nuk u shkatërrua, siç kërkohej për atë krah.

Krahu i veriut nuk u ndërtua . Sikur të ishte ndërtuar, dukej se niveli i katit do të ishte problematik. Në masën që ishin bërë përgatitjet, ata ishin për një kat në nivelin e pjesës perëndimore të ndërtesës, dukshëm nën nivelin e kërkuar në Lindje.

Si rezultat i shpërthimit të Luftës së Peloponezit midis Athinës dhe Spartës në vitin 431 para Krishtit, Propilaea nuk u përfundua kurrë. Jo vetëm që krahët lindorë janë zhdukur, sipërfaqet e murit nuk janë më në format r tyre të përfunduara, dhe të ashtuquajturat bosët ngritës mbeten në shumë blloqe. ( Bosi i ngritjes është quajtur prej kohësh, por tani dihet se ka qenë për një qëllim tjetër, edhe pse qëllimi tjetër nuk u pranua). Shih A. Trevor Hodge, "Bosses Reappraised," Omni Pede Stare: Saggi Architectonici e circumvesuviani në memoriuam Jos de Waele, Mols dhe Moormann, eds. )

Historia e më vonëshme

Redakto

Propilaea mbijetoi e paprekur në periudhën greke, romake dhe bizantine . Gjatë periudhës së Dukës së Athinës, ajo shërbeu si pallati i familjes Acciaioli, e cila sundoi duçin nga 1388 në 1458. Ajo u dëmtua rëndë nga një shpërthim i një reviste baruti në 1656, duke parashikuar dëmin edhe më të rëndë se të Partenonit nga një shkak i ngjashëm në vitin 1687. Një kullë franceze, e ngritur në krahun jugor, u rrëzua në vitin 1874.

Restaurimi

Redakto

Sot Propilaea është restauruar pjesërisht, që nga viti 1984 nën drejtimin e Tasos Tanoulas dhe shërben si hyrja kryesore në Akropolis për shumë mijëra turistë që vizitojnë zonën çdo vit. Në periudhën para Lojrave Olimpike të 2004 në Athinë, Propilaea ishte e mbuluar me skela pasi punimet e restaurimit ishin ndërmarrë. Në fund të vitit 2009 të gjitha skelat u hoqën dhe ndërtesa tani është e hapur plotësisht për të parë përsëri. Tavanet e famshme janë restauruar pjesërisht.

Restaurimi i Ndërtesës Qendrore të Propilaea-s iu dha Çmimi i Bashkimit Evropian për Trashëgiminë Kulturore / Çmimi Europa Nostra në 2013. [3] [4]

Propilaea të tjera

Redakto

Propilaea jashtë botës greko-romake

Redakto

Propilaeumi më i vjetër i njohur freestanding është ai i vendosur në zonën e pallatit në Pasargadae, një kryeqytet Achaemenid . [5]

Shënime

Redakto
 1. ^ [1], Plutarch: Pericles 13.7.
 2. ^ Dinsmoor, William Bell (1922), "Structural Iron in Greek Architecture," American Journal of Archaeology, XXVI
 3. ^ "Awards - Europa Nostra". europanostra.org. Marrë më 23 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Winners of 2013 EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards announced". europa.eu. Marrë më 23 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ electricpulp.com. "PASARGADAE – Encyclopaedia Iranica". www.iranicaonline.org. Marrë më 23 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime

Redakto
 • Berve, H .; Gruben, G .; dhe Hirmer, M. Tempujt grekë, teatrot dhe shtretërit (New York, 1963). Një vështrim i përgjithshëm në strukturat e zgjedhura greke.
 • Bohn, R., Die Propylen der Akropolis zu Athen (Berlin & Stuttgart, 1882). Studimi i parë i plotë i Propylaea.
 • Bundgaard, JA, Mnesicles, Një arkitekt grek në punë (Kopenhagen, 1957). Një vështrim i kujdesshëm në të dyja ndërtimet dhe implikimet për planifikimin arkitekturor. Ideosinkretik.
 • Darling, Janina K .; Arkitektura e Greqisë, 2004, Greenwood Publishing Group,   , 9780313321528, librat e Google - llogari e mirë e Propylaeës së Athinës në f.   142-145, në dispozicion online
 • Dinsmoor, William Bell (1922), "Hekuri Strukturor në Arkitekturën Greke", American Journal of Archeology , XXVI
 • Dinsmoor, BB, Arkitektura e Greqisë së Lashtë (Nju Jork, 1975 - por në të vërtetë një ribotim i botimit të vitit 1950). Një libër i përgjithshëm mbi arkitekturën greke; datë në shumë fusha, por të vlefshme për Propylaea.
 • Dinsmoor, WB, Jr., Propylaia I: Paraardhësit (Princeton, 1980). Një studim i kujdesshëm i paraardhësve të Propylaea.
 • Eiteljorg, Harrison, II, Hyrja në Akropolis Para Mnesicles (Dubuque, 1993). Një studim i kujdesshëm i paraardhësve të Propylaea, me konkluzione shumë të ndryshme nga ato të Dinsmoor më lart.
 • Lawrence, AW, Arkitektura Greke (Baltimore, 1973). Një libër i përgjithshëm mbi arkitekturën greke.
 • Robertson, DS Arkitekturë Greke dhe Romake ' (Cambridge, 1969). Një libër i përgjithshëm mbi arkitekturën greke dhe romake. Në dispozicion në letër, kjo mund të jetë vendi më i mirë për të filluar për ata që nuk kanë dijeni për arkitekturën e lashtë.
 • Rhodes, RF, Arkitektura dhe Kuptimi në Akropolin Athinian (Cambridge, 1995). Një pamje moderne e Akropolit dhe monumenteve të saj.
 • Tanoulas, T .; Ioannidou, M .; dhe Moraitou, A., Studim për Rivendosjen e Propylaea, Vëllimi I (Athina, 1994) Vizatime të shkëlqyera dhe shumë vëzhgime të kujdesshme nga ata që janë përgjegjës për punën moderne në Propylaea.
 • Tanoulas, T., Propylaea e Akropolit Athinas gjatë Mesjetës, (Athinë, 1997) Dy vëllime. Në greqishten moderne, por përfshin një përmbledhje të gjatë në anglisht dhe shumë vizatime dhe fotografi.
 • Travlos, J., Fjalor piktoresk i Athinës së lashtë (Londër, 1971). Një qasje enciklopedike ndaj monumenteve të Athinës.
 • Waele, JAKE de, The Propylaia e Akropolit në Athinë: Projekti i Mnesicles (Amsterdam, 1990). Më shumë se një studim i proceseve të planifikimit sesa të ndërtesës.
 • Projekti Perseus Një burim elektronik që ofron informacion të shpejtë, por disa nga informacionet në lidhje me Propylaea ishin të pasakta kur faqja u kontrollua më parë. Disa fotografi të mira të Propylaea janë në dispozicion përmes projektit Perseus.
 • William B. Dinsmoor, William B. Dinsmoor, Jr., Propylaia në Akropolinë II Athineze: Ndërtesa klasike Edited by Anastasia Norre Dinsmoor. Princeton, NJ: Shkolla Amerikane e Studimeve Klasike në Athinë, 2004. Kjo duhet të lexohet me kujdes të madh dhe në lidhje me rishikimin, nga T. Tanoulas, në Shqyrtimin klasik të Bryn Mawrhttps://web.archive.org/web/20190805043321/http://bmcr.brynmawr.edu/2008/2008-04-17.html . .  :)

Linqe te jashtme

Redakto