Qyteza

vendbanim më i madh se fshati por më i vogël se qyteti
Disambig.svg Për përdorime të tjera, shih Qyteza (kthjellim)

Një qytezë ose kasaba është një vendbanim më i madh se një fshat por më i vogël se një qytet. Definimi i madhësisë për atë se çka e bën një vendbanim të jetë "qytezë" ndryshon shumë në vende të ndyshme të botës.

Çeşme (Izmir, Turqi), një qytezë bregdetare turke me shtëpi të stilit rajonal dhe një kështjellë Osmane.
Qyteza historike e Skalica në Sllovaki.

PërdorimiRedakto

HistorikRedakto

Një term tjetër i trashëguar nga koha e Perandorisë Osmane është edhe kasabá (tr.shq. kasabája) në gjuhën standarde dhe toskërisht, kasabë-aKosovë dhe në Shkodër, për qendra të tilla si Kruja, Fieri, Gjakova dhe Tirana e periudhës osmane.[1]

RishtaziRedakto

Fjala qytezë ndan kuptim të njëjtë me fjalën e gjuhës angleze town, me fjalën e gjermane Stadt, me fjalën holandeze plaats, dhe me fjalën e gjuhës së vjetër nordike tun.

Lidhje të jashtmeRedakto

  WikiFjalori: Qyteza – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

ReferimeRedakto

  1. ^ Dizdari, Tahir (2004). "Kasabá-ja". Fjalori i Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 515.