Rasih bej Dino

politikan shqiptar

Rasih bej Dino (1865-1928) ishte një shqiptar, politikan, diplomat dhe një figurë e lëvizjes kombëtare shqiptare , në fillim të shekullit të 20-të.

JetaRedakto

Rasih Dino ishte i lindur në vitin 1865 në Prevezë, nga familja e shquar Dino,[1] i atij i tij ishte Abedin pashë Dinos, themeluesi e Lidhjes së Prizrenit.[2]

Familja Dino përfshin një karikaturist dhe anëtar të parlamentit të Greqisë, Lejla Dino Ileri, Abedin Dinon, dhe Ahmet Dinon. Në vitin 1908 ai financoi, së bashku me Musa DeminFilat shkollën e e parë në gjuhën shqipe në shkollën e qytetit.[3][4] Në 1913 ai ishte udhëheqës i delegacionit të Shqipërisë që ka nënshkruar Traktatin e Londrës,[5] i shoqëruar nga Mehmet Konica dhe Filip Noga. Kur arritën më 2 janar 1913, të nesërmen i paraqiti kryetarit të konferencës, ministrit të Punëve të Jashtme të Perandorisë Britanike, Eduard Greit vijën e kufirit shtetërore të viseve etnike shqiptare, një pasqyrë të hollësishme të mbi përbërjen e popullatës që banonte krahinat që duheshin përmbledhur brenda shtetit shqiptar.[6]

Ndërroi jetë në fund të 1927 ose në fillim të vitit 1928 në Adana të Turqisë.[7]

BurimetRedakto

  1. ^ Kırmızı, Abdulhamit (2009). Osmanlı Sonrası Arnavutluk, Avlonyalı Süreyya Bey. Klasik. fq. 177. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Puto, Arben (1982). L'indépendance albanaise et la diplomatie des grandes puissances: 1912-1914. Editions "8 Nëntori". fq. 277. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Naska, Kaliopi (1999). Dokumente për Çamërinë: 1912-1939. General Directorate of Archives. Dituria. fq. 661–91. ISBN 99927-31-69-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Isufi, Hajredin (2002). Musa Demi dhe qëndresa çame: 1800-1947. Botimet Dudaj. fq. 200–210. ISBN 99927-50-10-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Pearson, Owen (2004). Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939. I.B.Tauris. fq. 37. ISBN 1-84511-013-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Hoxha, Ibrahim (2000). Viset kombëtare shqiptare në shtetin grek. Tiranë: Hasan Tahsini. fq. 16. OCLC 52547366. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Güzel, Şehmu (2008). Abidin Dino: Birinci kitap, 1913-1942. Kitap Yayınevi. fq. 74. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)