Romancieri

autor ose shkrimtar i romanit
(Përcjellë nga Romancier)

Romancieri është një autor ose shkrimtar i romaneve, megjithëse shpesh romancierët shkruajnë gjithashtu në zhanre të tjera të trillimit dhe jo-fiction . Disa novelistë janë novelistë profesionistë, kështu që sigurojnë jetesën duke shkruar romane dhe trillime të tjera, ndërsa të tjerë aspirojnë të mbështesin veten në këtë mënyrë ose të shkruajnë si një avokim . Shumica e romancierëve luftojnë për të botuar romanin e tyre debutues, por pasi botohet ata shpesh vazhdojnë të botohen, megjithëse shumë pak bëhen të famshëm letrarë, duke fituar kështu prestigj ose të ardhura të konsiderueshme nga puna e tyre.

Përshkrimi Redakto

Romancierët vijnë nga një shumëllojshmëri prejardhjesh dhe klasash shoqërore, dhe shpesh kjo formëson përmbajtjen e veprave të tyre. Pritja publike e veprës së një romancieri, kritika letrare e komentuar mbi të dhe përfshirja e përvojave të tyre nga romancierët në vepra dhe personazhe mund të çojë në lidhjen e jetës personale dhe identitetit të autorit me përmbajtjen fiktive të një romani. Për këtë arsye, mjedisi brenda të cilit punon një romancier dhe pritja e romaneve të tij si nga publiku ashtu edhe nga botuesit mund të ndikohet nga demografia ose identiteti i tyre; Të rëndësishme midis këtyre identiteteve të ndërtuara kulturalisht janë gjinia, identiteti seksual, klasa shoqërore, raca ose përkatësia etnike, kombësia, feja dhe një lidhje me vendin . Në mënyrë të ngjashme, disa novelistë kanë identitete krijuese që rrjedhin nga përqendrimi i tyre në zhanre të ndryshme të trillimit, si krimi, romanca apo romanet historike .

Ndërsa shumë novelistë hartojnë trillime për të kënaqur dëshirat personale, romancierët dhe komentuesit shpesh ia atribuojnë një përgjegjësi apo rol të veçantë shoqëror shkrimtarëve të romanit. Shumë autorë përdorin imperativa të tilla morale për të justifikuar qasje të ndryshme ndaj shkrimit të romanit, duke përfshirë aktivizmin ose qasje të ndryshme për të përfaqësuar realitetin "me të vërtetë".

Etimologjia Redakto

Në gjuhën angleze përdoret edhe shprehja "novelist" që është një term që rrjedh nga termi "roman" që përshkruan "shkrimtarin e romaneve". Fjalori anglez i Oksfordit njeh përkufizime të tjera të romancierit, të shfaqur për herë të parë në shekujt e 16-të dhe të 17-të për t'iu referuar ose "Një novator (në mendim ose besim); dikujt që prezanton diçka të re ose që favorizon risinë" ose "Një person i papërvojë; një fillestar ." [1] Megjithatë, OED e atribuon kuptimin parësor bashkëkohor të "një shkrimtar romanesh" siç u shfaq për herë të parë në librin e vitit 1633 " East-India Colation " nga C. Farewell duke cituar pasazhin "It beeing a pleasant observation (at a distance) to note the order of their Coaches and Carriages..As if (presented to a Novelist) it had bin the spoyles of a Tryumph leading Captive, or a preparation to some sad Execution" [1] Sipas Google Ngrams, termi romancier shfaqet për herë të parë në bazën e të dhënave Google Books në 1521. [2]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ a b "novelist, n." OED Online. Oxford University Press. dhjetor 2013. Marrë më 11 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Google Ngrams "Novelist" 1680-2014". Marrë më 11 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)