Sejfi Protopapa ishte shkencëtar dhe personazh i Ballit Kombëtar i lindur në Berat20 shkurt 1923 (13 prill 2014) ishte bir i një avokati me origjinë nga fshati Protopapë i Korçës. Arsimohet në vendlindje dhe në Itali.

  • Në vitin 1943, kur ishte vetëm 20 vjeç, emërohet komandanti i një çete të Ballit, që vepronte në zonën e Roskovecit, e ndodhur midis Beratit dhe Fierit. Në vitin 1944 ai largohet përfundimisht nga Shqipëria për tu rikthyer vetëm në vitin 1991 pas rënies së komunizmit. Fillimisht vendoset në Itali dhe më tej në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Aty vazhdon studimet dhe diplomohet për Fizikë Bërthamore. Ishte i martuar me një estoneze dhe baba i tre fëmijëve.
  • Sejfi Protopapa ndërroi jetë në moshën 91-vjeçare.

Si është priturRedakto

Nën emrin Protopapa është pasqyruar personazhi i Sali Protopapës në romanin "Komisari Memo" të shkrimtarit Dritëro Agolli. Mbi bazën e romanit "Komisari Memo" është ndërtuar edhe skenari i filmit artistik shqiptar "I teti në bronz".

ReferimeRedakto