Dallime mes rishikimeve të "SQL"

28 bytes removed ,  6 vjet më parë
v
rregullim i sintaksës
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
v (rregullim i sintaksës)
'''[[SQL]]''' (''Structured Query Language'') është një [[baza e të dhënave|bazë të dhënash]] në gjuhën kompjuterike e projektuar për menaxhimin e të dhënave në [[relational database management system|sistemet e menaxhimit të bazës së të dhënave relative]] (''Relational data base management system''), dhe fillimisht i bazuar mbi [[Algjebra|algjebrën relative]]. Shtrirja e saj përfshin data query dhe update, krijimin dhe modifikimin e skemës, dhe kontrollin të të dhënave të aksesit.
 
== Historia ==
[[SQL]] u zhvilluar ne [[IBM]] nga Donald D. Chamberlin dhe Raymond F. Boyce në fillim të viteve 1970. Ky version, i quajtur fillimisht SEQUEL, është projektuar për të manipuluar dhe ripërtrij të dhënat e ruajtura në produkt origjinal të të dhënave relacionale të [[IBM]], (System R). Gjatë viti 1970, një grup në IBM San Jose Research Laboratory zhvilloj Sistemin R të menaxhimit të sistemit të bazës së të dhënave relacionale. Donald D.Chamberlin dhe Raymond F.Boyce fillimisht e quajtën Structured English Query Language (SEQUEL ose SEQL). Emri SEQUEL u ndryshua më vonë në [[SQL]] sepse "SEQUEL" ishte një markë e avio-kompanisë Hawker Siddeley e themeluar në [[Mbretëria e Bashkuar e Britanisë dhe Irlandës së Veriut|Britanin e Madhe]].
 
== Queries ==
Operacioni më i zakonshëm në [[SQL]] është query, i cili është paraqitet me komandën [[Select (SQL)|SELECT]]. [[Select (SQL)|SELECT]] rinxjerr të dhëna prej një ose më shumë tabela ose shprehje. Standard deklaratat [[Select (SQL)|SELECT]] nuk kanë efekte të vazhdueshme mbi bazën e të dhënave. Queries lejojnë përdoruesit për të përshkruar të dhënat e dëshiruar, duke lënë të sistemit të menaxhimit të bazës së të dhënave (DBMS) përgjegjës për planifikimin. Një pyetje përfshin një listë e kolonave që përfshihen në rezultatin përfundimtar menjëherë pas fjalen [[Select (SQL)|SELECT]]. ("*") Një yll mund të përdoret gjithashtu që të specifikojë se query duhet të paraqesë të gjitha kolonat e tabelave queries. [[Select (SQL)|SELECT]] është deklarata më e ndërlikuar në [[SQL]], me fjalë kyçe opsionale dhe dispozitat që përfshijnë.
 
== Elementet e gjuhës ==
 
{{SQL}}
{{Stampa:Database}}
 
[[Kategoria:Përpunim i të dhënave]]