Dallime mes rishikimeve të "Televizioni"

3 bytes removed ,  5 vjet më parë
→‎top: rregullim i sintaksës
(→‎top: rregullim i sintaksës)
'''Televizioni''' ''([[shk.]] '''TV''')'' është një sistem i imitimet të programeve.
 
Televizioni, apo TV për të shkurtër, (nga televizioni francez, do të thotë "televizor" ; nga τῆλε lashtë greke (Tele), që do të thotë "larg" dhe Visio Latine, që do të thotë "të parit") është një medium telekomunikacionit për transmetimin dhe marrjen e imazhe lëvizin që mund të jetë pikturë njëngjyrëshe (zi - dhe - bardhë) ose me ngjyrë, me ose pa zë shoqërues. "Televizioni" mund t'i referohet në mënyrë specifike për një televizor, program televiziv, ose të transmetimit televiziv.
 
Komerciale në dispozicion që nga fund të 1920, televizori është bërë e zakonshme në shtëpitë, bizneset dhe institucionet, veçanërisht si një mjet për reklamat, një burim i argëtuese, dhe lajme. Që nga viti 1950, televizioni ka qenëmedium kryesor për formim e opinionit publik.[1] Që nga viti 1970, disponueshmëria e video kaseta, laserdiscs, DVD dhe tani Blu-ray disqe kanë rezultuar në televizor shpesh duke u përdorur për shikimin e regjistruar si edhe si material transmetimit. Në vitet e fundit, televizioni Interneti ka parë ngritjen e televizionit në dispozicion nëpërmjet internetit përmes shërbimeve të tilla si iPlayer dhe Hulu.
 
Në vitin 2009, 78 % e familjeve në botë në pronësi të paktën një televizor, një rritje prej 5 % mbi vitin 2003.[2]
 
Edhe pse forma të tjera të tilla si televizion me qark të mbyllur ( CCTV ) janë në përdorim , përdorimi më i zakonshëm e mesme është për transmetim televiziv, i cili ishte modeluar ne sistemet ekzistuese të radio transmetimit të zhvilluara në vitet 1920 , dhe përdor të lartë - powered radio - frekuencave transmetues për të transmetuar sinjalin televiziv për të marrësit individual TV .
 
Sistemi televiziv transmetimit është shpërndarë në mënyrë tipike me anë të transmetimeve të radios në kanalet e caktuara në brezin 54-890  MHz frekuencave . [ 3 ] Sinjalet tani transmetohen shpesh me stereo apo surround sound në shumë vende . Deri të viteve 2000 , programet e transmetuara televizive janë transmetuar në përgjithësi si një sinjal televiziv analog , por gjatë dekadës disa vende shkuan pothuajse ekskluzivisht digjitale .
 
Një standardi televizori përmban qarqeve të shumta të brendshme elektronike, duke përfshirë ato për pranimin dhe deshifrim sinjale transmetuese . Një pajisje ekran vizuale e cila i mungon një akordues quhet si duhet një monitor video, në vend se një televizion . Një sistem televizion mund të përdorin standarde të ndryshme teknike të tilla si televizion digjital ( DTV ) dhe televizion definicion të lartë (HDTV). Sistemet televizive janë përdorur edhe për mbikëqyrjen , kontrollin e procesit industriale , dhe udhëzuese të armëve , në vendet ku vëzhgimi i drejtpërdrejtë është e vështirë ose e rrezikshme . Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ekspozimit fillimet në televizion dhe ADHD . [ 4 ]
 
Në fazat e para të zhvillimit , televizioni punësuar një kombinim të teknologjive optike , mekanike dhe elektronike për të kapur , të transmetojë dhe të shfaqin një imazh vizual . Nga fund të viteve 1920 , megjithatë , ato punësojnë vetëm teknologjive optike dhe elektronike janë duke u hulumtuar . Të gjitha sistemet televizive moderne u mbështet në këtë të fundit , edhe psenjohuritë e fituara ngapuna në sistemet elektromekanike ishte vendimtar në zhvillimin e televizionit të plotë elektronik.
 
Braun HF 1 marrës televiziv , Gjermani , 1958