Dallime mes rishikimeve të "Transgjinor"

3 bytes removed ,  4 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
vNo edit summary
 
 
 
[[Skeda:Transgender_Pride_flag.svg|parapamje|Flamuri simbolik për komunitetin trans ]]
Personat '''transgjinor''' janë ata persona me një identitet gjinor që ndryshon nga ai i seksit të përcaktuar pas lindjes. <ref name="Altilio">{{cite book |authors=Terry Altilio, Shirley Otis-Green |title=Oxford Textbook of Palliative Social Work |publisher=[[Oxford University Press]] |isbn=0199838275 |year=2011 |page=380 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=XS3XJL_RGIgC&pg=PA380 |quote=''Transgender'' is an umbrella term for people whose gender identity and/or gender expression differs from the sex they were assigned at birth (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation [GLAAD], 2007).}}</ref><ref name="Forsyth">{{cite book |authors=Craig J. Forsyth, Heith Copes |title=Encyclopedia of Social Deviance |publisher=[[Sage Publications]] |isbn=1483364690 |year=2014 |page=740 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=NAjmBQAAQBAJ&pg=PA740 |quote=Transgender is an umbrella term for people whose gender identities, gender expressions, and/or behaviors are different from those culturally associated with the sex to which they were assigned at birth.}}</ref> Personat transgjinor etiketohen edhe si transseksual në rast se dëshirojnë asistencën kirurgjikale për të kryer tranzicionin nga një seks në tjetrin. Transgjinor është një term ombrellë: përveç përfshirjes së njerëzve me identitet gjinor jo të përputhur me seksin biologjik (burra trans dhe gra trans), ky term përfshin persona që nuk janë tërësisht maskulin apo feminin ( por edhe identitete të tjera si genderqueer/ non-binary/ bigender/ pangender/ genderfluid ose agender). Nënkategori të tjera për termin transgjinor përfshijnë persona që i përkasin gjinisë së tretë, ose konceptualizojnë personat transgjinorë si një gjini të tretë. Rrallëherë ndodh që termi transgjinor është aq i gjerë saqë përshin dhe kategorinë e transvestitëve / cross-dresser, pavarësisht identitetit të tyre gjinor.