Ndryshimi mes inspektimeve të "Çeta e profetëve"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (U kthyen ndryshimet e 82.114.83.80 (diskutimet) në versionin e fundit nga Zamxr.)
Etiketa: Rollback
'''Çeta e Profetëve''' (lat."Cuneus Prophetarum") është vepër e [[Pjetër Bogdani]]t, e shkruar më 1675 dhe e botuar në [[Padova|Padovë]] të [[Italisë]] në vitin 1685.<ref name="Elsie">{{cite book|author1=Robert Elsie|authorlink1=Robert Elsie|title=Albanian Literature: A Short History|date=2005|publisher=I.B.Taurus|isbn=1-84511-031-5|pages=27-30}}</ref>
'''Çeta e Profetëve''' e [[Pjetër Bogdani]]t, (lat."Cuneus Prophetarum") u botua në [[Padova|Padovë]] të [[Italisë]], falë ndihmës së kardinalit Barbarigu (të cilit i kushtohet vepra). "Çeta e Profetëve" është vepra e parë origjinale në gjuhën shqipe (për shkak të censurës u desh të përkthehej edhe Italisht). Vepra përbëhet nga "Çeta e Profetëve", në të cilën flet për krijimin e botës, jetën e profetëve dhe jetën e sibilave, dhe "Mbi jetën e Jezu Krishtit, shpëtimtarit të botës", ku përshkruhet jeta, bëmat, vdekja dhe ringjallja e Krishtit. Përmbajta e veprës së Pjetër Bogdanit është shumë e gjerë, aty shkrihen natyrshëm teologjia e filozofia krishtere, [[poetika]], [[Retorik|retorika]], [[poezia]] dhe [[Proza poetike|proza]].
 
== Vepra ==
'''Çeta e Profetëve''' e [[Pjetër Bogdani]]t, (lat."Cuneus Prophetarum") uU botua në [[Padova|Padovë]] të [[Italisë]], falë ndihmës së kardinalit Barbarigu (të cilit i kushtohet vepra). "Çeta e Profetëve" është vepra e parë origjinale në gjuhën shqipe (për shkak të censurës u desh të përkthehej edhe Italisht). Vepra përbëhet nga "Çeta e Profetëve", në të cilën flet për krijimin e botës, jetën e profetëve dhe jetën e sibilave, dhe "Mbi jetën e Jezu Krishtit, shpëtimtarit të botës", ku përshkruhet jeta, bëmat, vdekja dhe ringjallja e Krishtit. Përmbajta e veprës së Pjetër Bogdanit është shumë e gjerë, aty shkrihen natyrshëm teologjia e filozofia krishtere, [[poetika]], [[Retorik|retorika]], [[poezia]] dhe [[Proza poetike|proza]]. Ai e botoi këtë vepër me ndihmen e kardinalit Barabdigu.
 
== Struktura e veprës ==
Kjo vepër përbëhet nga dy vëllime:<ref name="Toena">{{cite book|title=Historia e popullit shqiptar: vëllimi i parë|last1=Anamali|first1=Skënder|last2=Prifti|first2=Kristaq|publisher=Toena|year=2002|place=Tiranë|isbn=9992716223|pages=700-701}}</ref>
Ai e botoi këtë vepër me ndihmen e kardinalit Barabdigu. Kjo vepër përbëhet nga dy vëllime:
*Vëllimi i parë:''Çeta e profetëve'', flet për krijimin e botës, jetën e profetëve dhe jetën e Sibilave.
*Vëllimi i dytë: ''Mbi jetën e Jezu Krishtit'', shpëtimtaritflet për jetën e Krishtit,botës''bëmat dhe vdekjen e tij.
*Vëllimi i parë fletë për krijimin e botës, jetën e profetëve dhe jetën e Sibilave.
*Vëllimi i dytë fletë për jetën e Krishtit, të bëmat, vdekjen e tij dhe ringjalljen.
*Pjesa e parë është shkruar në trajten e një traktati filozofik e teologjik, me argumentime dhe citime nga autorë mesjetar dhe antikë.
*Pjesa e dytë është shkruar në trajten e një traktati të tregimit në prozë.
ËshtëTeksti botuarështë dhënë në dy gjuhështylla, përkatësishtpër çdo dy shtylla:faqe, [[Shqipshqip]] dhe [[Italishtitalisht]].<ref name="Toena"/>
 
== Botimet tjera ==
 
Vepra ishte botuar edhe tri herë:
* Pjesa e parë e saj si tekst i transliteruar u botua në vitin 1940 në Shkodër nga Mark Harapi,
*-''Poezi të Sibilave'',
*-''Poezi të kushtimit''.
 
== Referime ==
{{reflist}}
 
[[Kategoria:Letërsi shqipe]]
Anonymous user