Dallime mes rishikimeve të "Aleksander Graham Bell"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
| çmime = 1902 -Albert Medal, 1907 - John Fritz Medal, 1912 - Elliott Cresson Medal
}}
'''Alexander Graham Bell''' (3 mars 1847&nbsp;– 2 gusht 1922)<ref>{{cite web|url=http://www.bellhomestead.ca/history/Pages/TheBellFamily.aspx|title=The Bell Family|website=Bell Homestead National Historic Site|language=en|accessdate=27 shtator 2013}}</ref> ishte një shkencëtar, shpikës, inxhinier dhe inovator skocez <ref>Me shtetësi britanike për shumicën e jetës së tij të hershme. Kur u zhvendos në Kanada në vitin 1870, shtetësia kanadeze dhe britanike ishin funksionalisht identike, me shtetësinë kanadeze të bërë funksionale vetëm në vitin 1910. Ai aplikoi për shtetësinë amerikane pas vitit 1877 dhe e mori atë në vitin 1882, dhe kështu që nga kjo kohë e konsideronte veten si qytetar amerikan. Shumë kanadezë, nëse jo shumica e konsideronin atë si një nga bashkëqytetarët e tyre të dëshmuar në një drejtim nga Guvernatori i Përgjithshëm i Kanadasë. Në 24 tetor 1917 në Brantford, Ontario, Guvernatori i Përgjithshëm në inaugurimin e Përmendores së Telefonit të Bellit para mijëra njerëzve duke e konsideruar si qytetar kanadez.{{cite book|last=Reville|first=F. Douglas|url=http://brantford.library.on.ca/localhistory/pdfs/reville1.pdf|title=History of the County of Brant: Illustrated With Fifty Half-Tones Taken From Miniatures And Photographs|publisher=Brantford Historical Society & Hurley Printing|language=en|location=Brantford, Ontario|year=1920|page=319|accessdate=4 maj 2012}}</ref> që është vlerësuar për shpikjen e telefonit të parë praktikë.<ref name="guardian.co.uk">{{cite news|author=Rory Carroll|title=Bell did not invent telephone, US rules|url=http://www.guardian.co.uk/world/2002/jun/17/humanities.internationaleducationnews|workpublisher=The Guardian|language=en|date=17 qershor 2002|accessdate=25 tetor 2015}}</ref>
Babai, gjyshi dhe vëllai i Bellit kishin qenë të gjithë të lidhur me punën e oratorisë dhe fjalimeve, dhe si mamaja ashtu dhe gruaja e tij ishin shurdhe, duke e ndikuar thellësisht punën e jetës së tij.<ref>{{cite book|last=Bruce|first=Robert V.|url=https://books.google.com/books?id=ZmR0MOQAu0UC|title=Bell: Alexander Bell and the Conquest of Solitude|location=Ithaca, New York|publisher=Cornell University Press|language=en|year=1990|page=419|ISBN=0-8014-9691-8}}</ref> Kërkimet e tij mbi dëgjimin dhe fjalimet e c/uan atë më tej në eksperimentimin me mjete dëgjimi që kulminuan në shpërblimin e Bellit me patentën e parë amerikane për telefonin në vitin 1876.<ref>{{cite book|author=Harry Black|year=1997|title=Canadian Scientists and Inventors: Biographies of People who made a Difference|location=Markham, Ontario|publisher=Pembroke|language=en|isbn=1-55138-081-1|page=18}}</ref> Bell e konsideronte shpikjen e tij më të famshme një hyrje në punën e tij të vërtetë si shkencëtar dhe refuzoi të kishte një telefon në studjon e tij.<ref>{{cite book|last=MacLeod|first=Elizabeth|title=Alexander Graham Bell: An Inventive Life|location=Toronto, Ontario|publisher=Kids Can Press|language=en|year=1999|page=19|ISBN=1-55074-456-9}}</ref><ref>{{cite journal|last=Bell|first=Mabel|title=Dr. Bell's Appreciation of the Telephone Service|journal=Bell Telephone Quarterly|language=en|volume=1|issue=3|date=tetor 1922|page=65|url=https://archive.org/stream/belltelephonemag01amer#page/64/mode/2up|accessdate=18 shtator 2015}}</ref>
Jetën e tij të mëvonshme e shënuan shumë shpikje të tjera, duke përfshirë punën e tij inovatore mbi telekomunikimet optike, hidroplanet dhe aeronautikën. Megjithëse ai nuk ishte një nga 33 themeluesit<ref>{{cite web|url=http://newswatch.nationalgeographic.com/tag/national-geographic-founders/|title=National Geographic founders|accessdate=9 janar 2014|publisher=National Geographic Society|language=en}}</ref> i National Geographic Society, ai kishte një ndikim të fortë në revistë ndërsa shërbente si presidenti i dytë nga 7 janari i vitit 1898 deri në vitin 1903.<ref>{{cite web|url=http://voices.nationalgeographic.com/2011/05/26/ngs-celebrates-23rd-founders-day|title=NGS Celebrates 23rd Founders Day|last=Howley|first=Andrew|date=26 maj 2011|website=NGS|publisher=National Geographic Society|language=en|accessdate=18 janar 2016}}</ref>
 
==Referimet==