Dallime mes rishikimeve të "Dita e Nënës"

4.867 bytes added ,  1 vit më parë
v
Krijuar nga përkthimi i faqes "Mother's Day"
(Përcjellim te 8 Mars)
v (Krijuar nga përkthimi i faqes "Mother's Day")
 
#REDIRECT [[8 Mars]]
'''Dita e Nënës''' është një festë për të nderuar [[Ëma|nënën]] e familjes, si dhe [[Ëma|amësinë]], lidhjet e nënës dhe ndikimin e nënave në shoqëri. Ajo festohet në ditë të ndryshme në shumë pjesë të botës, më së shpeshti në muajin mars ose maj.
 
Dita e Nënës përfshin nënat biologjike, njerkat, të afërmet, vjehrrat, dadot apo edhe ndonjë mike. Ajo plotëson festime të ngjashme për të nderuar anëtarët e familjes, të tilla si [[Dita e baballarëve|Dita e Babait]], Dita e Vëllezërve dhe Dita e Gjyshërve.
 
Dita e Nënës i ka rrënjët në lëvizjen e grave angleze dhe amerikane. Më 1865, amerikania Ann Maria Reeves Jarvis organizoi Takimet e Ditës së Nënave, ku nënat mund të mblidheshin dhe të shkëmbenin ide mbi çështjet aktuale. Kjo nuk lidhet (drejtpërdrejt) me festimet e shumta tradicionale të nënave dhe mëmësisë që kanë ekzistuar në të gjithë botën ndër mijëra vjet, siç është kulti grek deri te [[ Cybele |Cybele]], [[Rea]] Nëna e Madhe e zotave, festivali romak [[ Hilaria |Hilaria]], ose festimi i të Dielës së Krishterë (fillimisht një përkujtim i Kishës Nënë, e jo amësisë). <ref>{{Harvnb|Helsloot|2007|p=208}} "The American origin of the Day, however, was duly acknowledged. 'The idea is imported,. America led the way.'"</ref> Sidoqoftë, në disa vende, Dita e Nënës është akoma sinonim me këto tradita të vjetra.
 
Versioni modern i Ditës së Nënës me origjinë nga SHBA është kritikuar <ref name="why">{{Cito web|url=https://www.independent.co.uk/life-style/mothers-day-today-2016-when-is-it-why-celebrate-which-countries-a7019121.html|website=The Independent|date=8 May 2016|title=Mother's Day 2016: Which countries celebrate it on 8 May – and why?}}</ref> <ref>[https://www.telegraph.co.uk/news/0/mothers-day-2017-uk-date-facts-traditions/ Mother's Day 2017], ''The Daily Telegraph''</ref> sepse është bërë shumë i komercializuar. Madje edhe vetë ideatorja e saj Jarvis më vonë u pendua për këtë komercializim duke shprehur keqardhjen se ky kurrë nuk ishte qëllimi i saj. <ref>{{Cite news|url=https://edition.cnn.com/2018/05/13/us/mothers-day-anna-jarvis-trnd/index.html|title=Mother's Day founder later came to regret it|last=Trammell|first=Kendall|work=CNN|access-date=2018-05-13}}</ref>
 
== Datat nëpër botë ==
Në vendet e dikurshme të Bllokut Lindor siç ishte edhe [[RSFJ]], Dita e Nënës nuk u festua por në vend të saj festohej Dita Ndërkombëtare e Grave. Në vende të tilla Dita e Nënës u hodh poshtë si një "krijim reaksionar i botës perëndimore".
 
Ndërsa festa e Shteteve të Bashkuara është miratuar edhe në vende të tjera, festimet ekzistuese, të mbajtura në data të ndryshme, në nderim të amësisë janë përshkruar si "Dita e Nënës", siç është Nëna e Diel në Mbretërinë e Bashkuar <ref name="bbc">{{Citim|title=Mothering Sunday}}</ref> ose, në Greqi, [[Kisha ortodokse]] feston paraqitjen e [[Jezusi|Jezu Krishtit]] në tempull (2 shkurti i Kalendarit Julian). Në Greqi festohet Dita e Nënës me karakter laik e po ashtu edhe ajo me karakter fetar. <ref>{{Cite book|url=https://books.google.ca/books?id=AT57AAAAQBAJ&pg=PA357|last=Ebaugh|first=Helen Rose|last2=Chafetz|first2=Janet Saltzman|title=Religion & the New Immigrants: Continuities & Adaptations in Immigrant Congregations|page=357|publisher=[[Rowman & Littlefield|AltaMira Press]]|isbn=0742503909|year=2000|accessdate=2019-07-09}}</ref> E Diela e Nënës shpesh quhet "Dita e Nënës" edhe pse janë dy festa të ndryshme.
 
Në disa vende, data e miratuar është e rëndësishme për fenë shumicë, siç është Dita e [[Mëria|Virgjëreshës Mari]] në vendet katolike. Vendet e tjera zgjodhën një datë me domethënie historike. Për shembull, Dita e Nënës në Bolivi është një datë fikse, duke kujtuar një betejë në të cilën gratë morën pjesë për të mbrojtur fëmijët e tyre. <ref name="bolivia">Sources for Bolivia:
</ref>
 
Disa vende, siç është [[Rusia]], festojnë Ditën [[Dita Ndërkombëtare e Gruas|Ndërkombëtare të Grave në]] vend të Ditës së Nënës <ref name="saunders">{{Citim|title=Historical Dictionary of the Russian Federation}}</ref> ose thjesht festojnë të dy festat, që është zakon në Ukrainë. Kirgistani ka prezantuar kohët e fundit Ditën e Nënës, por "vit pas viti [[Dita Ndërkombëtare e Gruas|Dita Ndërkombëtare e Grave]] sigurisht që është rritur në status". <ref>{{Cito web|url=https://www.internationalwomensday.com/About|title=About International Women's Day|website=International Women's Day}}</ref>
 
== Shih edhe ==
 
* [[Nëna]]
* [[Dita e baballarëve|Dita e babait]]
* [[Dita Ndërkombëtare e Gruas]]
 
== Referimet ==
{{Reflist}}
[[Kategoria:Faqe me burime në frëngjisht (fr)]]
[[Kategoria:Articles containing Japanese-language text]]