Ndryshimi mes inspektimeve të "Berberi i Seviljës"

v
→‎Historia e kompozimit: Rregullim i gabimeve me referimet., zëvendësova: |language=Italian → |language=It (2) duke përdorur AWB
(Krijuar nga përkthimi i faqes "The Barber of Seville")
 
v (→‎Historia e kompozimit: Rregullim i gabimeve me referimet., zëvendësova: |language=Italian → |language=It (2) duke përdorur AWB)
 
Opera e Rossini-t rrëfen rrjedhën e ngjarjeve të së parës nga tri shfaqjet e dramaturgut francez Pierre Beaumarchais që zhvillohen rreth personazhit të zgjuar dhe sipërmarrës të quajtur Figaro, berberi i titullit. Opera e [[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozart]]-it ''[[Martesa e Figaros|Martesa e Figaro]]<nowiki/>s ,'' e shkruar 30 vjet më herët në 1786 është e bazuar në pjesën e dytë të trilogjisë së Beaumarchais. Shfaqja e parë e Beaumarchais-it u konceptua fillimisht si një [[ Opéra komike |" opéra]] comique ", por u refuzua si e tillë nga [[ Comédie-Italienne |Comédie-Italienne]] . <ref>Weinstock 1968, p. 54; Oborne, Charles 1994, p. 57.</ref> Shfaqja mendohet të ketë patur premierën e saj në 1775 nga Comédie-Française në Théttre Tu Tuileries në Paris. {{Sfn|Cordier|1883}}
 
Operat e tjera të bazuara në shfaqjen e parë u kompozuan nga Giovanni Paisiello (''Il barbiere di Siviglia'' e tij u dha premierë më 1782) nga Nicolas Isouard më 1796 dhe pastaj nga Francesco Morlacchi më 1816. Megjithëse puna e Paisiello triumfoi për një kohë, vetëm versioni i Rossini-t i ka mbijetuar kohës dhe vazhdon të jetë një shtyllë e repertorit operistik. Më 11 nëntor 1868, dy ditë para vdekjes së Rossini-t, kompozitori {{Interlanguage link|Constantino Dall'Argine|es}} (1842-1877) dha premierë një operë bazuar në libretton e Rossini-t, <ref>Weinstock 1968, p. 366.</ref> duke i kushtuar një dedikim atij <ref name="NuovaAntologia">{{Cite journal|last=D'Arcais|first=F.|year=1869|title=Rassegna Musicale|journal=Direzione della nuova antologia|language=ItalianIt|location=Firenze|publisher=Direzione della nuova antologia|volume=10|page=404}}</ref> Premiera nuk ishte një dështim, mirëpo kritikët dënuan "guximin" e kompozitorit të ri dhe vepra e tij tashmë është harruar. <ref>{{Cite news|title=[Article]<!-- |title missing -->|date=17 November 1868|work=Gazzetta Piemontese|page=2|language=ItalianIt}}</ref>
 
Rossini ishte i mirënjohur për faktin se ishte jashtëzakonisht produktiv, duke përfunduar mesatarisht dy opera në vit për 19 vite rresht, ndonjëherë deri ne 4 opera në vit . Muzikologët besojnë se muzika për ''Il barbiere di Siviglia'' ishte e kompozuar për pak më pak se tre javë, edhe pse overtura e saj e famshme u riciklua në të vërtetë nga dy operat e mëhershme të Rossini-t ''Aureliano në Palmira'' dhe ''Elisabetta, regina d'Inghilterra'' dhe pra nuk përmban asnjë nga materialet tematike në vetë ''Il barbiere di Siviglia'' .