Dallime mes rishikimeve të "Atletika"

55 bytes added ,  3 muaj më parë
Refuzoi 11 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 2121242 nga Men14
No edit summary
Etiketat: Reverted Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular iOS app edit
(Refuzoi 11 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 2121242 nga Men14)
Etiketa: Manual revert
 
'''Atletika''' është një nga sportet më të lashta, që u përfshi në programin e rregullt te lojërave olimpike që në 1896, në Olimpiadën e Parë të kohërave moderne.
 
[[Skeda:JO Atlanta 1996 - Stade.jpg|right|230px]]
Sot Atletika numëron një numër te madh disiplinash, por në antikë ajo ishte e kushtëzuar në vrapime të ndryshme dhe hedhje disku. Gjatë kohës së antikës dhe sidomos erës romake dhe helene shumë sporte që sot paraqiten si sporte në vete (mundja, noti etj) i atribuoheshin sportit të atletikës.
 
=Atletika e lehtë=
Në këtë sport hyjnë disiplinat të bazuara në lëvizjet natyrore të vrapimit, kërcimit, gjuajtjes dhe hedhjes dhe të cilat mund të luhen në garë nga një lojtarë, nga më shumë lojtarë apo ekipe lojtarësh. ''Atletika e lehtë'' është pjesa kryesore e lojërave olimpike dhe njëherazi është themeli i edukatës fizike dhe mentale të trupit të sportistëve për rezultate të larta në llojet e tjera të sportit. Të gjitha garat e ''atletikës së lehtë'', luhen sipas rregullave të ''Federatës Ndërkombëtare të Atletikës së Lehtë'' (IAAF) të kombinuara me vendimet e shoqatave profesioniste kombëtare.
 
sport hyjnë disiplinat të bazuara në lëvizjet natyrore të vrapimit, kërcimit, gjuajtjes dhe hedhjes dhe të cilat mund të luhen në garë nga një lojtarë, nga më shumë lojtarë apo ekipe lojtarësh. ''Atletika e lehtë'' është pjesa kryesore e lojërave olimpike dhe njëherazi është themeli i edukatës fizike dhe mentale të trupit të sportistëve për rezultate të larta në llojet e tjera të sportit. Të gjitha garat e ''atletikës së lehtë'', luhen sipas rregullave të ''Federatës Ndërkombëtare të Atletikës së Lehtë'' (IAAF) të kombinuara me vendimet e shoqatave profesioniste kombëtare.
 
== Disiplinat ==
|horizontal
|-
|'''100  m200  m400  m'''
|'''800  m'''1000  m
'''1500  m'''
1 Milie
|3000  m
'''5000  m'''
'''10.000  m'''1 Ore
|'''4 × 100  m4 × 400  m'''3  ×  800  m  (F)
3  ×  1000  m  (M)
|'''100  m  (F)110  m  (M)400  m'''
|'''3000  m'''
|10 km
Gjysmarathon
'''Maraton'''100 km
Kroset
|'''20  km50  km'''
|'''Se lartiMe shkop'''
|Se gjati
Tre hapsh
|'''Gjyle Disku Shtize Cekici'''
|'''Shtatgaresh  (F)Dhjetgaresh  (M)'''
|}
a