Dallime mes rishikimeve të "Bota shtazore në Kosovë"

ska përmbledhje të redaktimeve
'''Bota shtazore në Kosovë''' është më e pasur në zonën kodrinor-malore, ndërsa në zonën fushore është varfëruar mjaft. Në zonën fushore e kodrinore haset ''iriqi lindor'', ''miu fushor nëntoksor'', ''miu shtëpiak''. Në këtë zonë ku shtrihen pyjet (si Blinaja, Kleçka etj. ) jeton ''kaprolli'', ''derri i egë'', ''dreri'' dhe ''lepuri''. Prej shpezëve në zonën fushore-kodrinore hasen ''korbi'' i ''murmë'', ''laraska'', ''shtura'', h''arabeli fushor'', ''qukapiku'', p''ëllumbi'', turtulli, ''thëllënza e fushës, shkurtëza, fazani'' etj. Në zonën malore, ku shtrihen edhe pyjet jeton ''ariu i murëm, luqerbulli, dhia e egër, derri i egër, ujku, aqarthi i artë, sqarthi i bardhë, dhelpra, kaprolli, pulëegra e madhe dhe e vogël, pula e pyjeve, thëllënza, ketri etj.'' Ariu'' më tepër haste në zonën malore të Alpeve Shqiptare, Sharr, Moknë etj''. Për gjueti me rëndësi janë ''ariu, luqerbulli, dhia e egër, dreri i egër, kaprolli, dreri, pulegra e madhe, pula e pyjeve dhe thëllënza e maleve.''
 
{{KO-gjeo-cung}}
 
[[Category: Gjeografi]]
[[Category: Gjeografia e shteteve]]
[[Category: Gjeografia e Kosovës]]