Dallime mes rishikimeve të "Apollodori"

8 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
'''Apollodori''' ose '''Apollodorus''', ''( rreth [[180 p.e.s.]] - rreth [[109 p.e.s.]] )'', ishte shkrimtarë grekë i lindur në [[Athinë]] rreth vitit 180 jetoi diku rreth 70 vite. Ishte nxënës i [[Aristarhu]]t dhe një nga dijetarët më të shumëanëshëmshumë anëshëm të Greqisë antike. Shkroi shumë vepra e traktate në [[prozë]] e [[poezi]] por fatëkeqësishtfatkeqësisht nga veprat e tij ka mbetur e ruajtur një pjesë e vogël e tyre. Si vepra më e rëndësishme e tij merret vepra e tiulluartitulluar "Kronika" e shkruar në vargje që paraqesin një grmbullgrumbull ngjarjesh që kankanë ndodhur nga shkatërrimi i [[Trojës]] e deri te pushtimi romak i Greqisë. Po ahtu si vepër e njohur e tij është edhe traktat i quajtur "Peri theon" (Mbi perenditëperënditë) që përbëhet nga 24 libra por fatkeqësisht nga kjo vepër janë ruajtur vetëm disa fragmente. Apollodori logarietllogaritet të jetë edhe përpiluesi i veprës "Biblioteka" e cila është krijuar shumë më vonë (rreth shekullit I-II)
'''Apollodori'''<br/>
'''Apollodorus'''<br/>
'''( rreth [[180 p.e.s.]] - rreth [[109 p.e.s.]] )'''
 
veprenveprën që i atribohet Apollodorit të quajtur "Biblioteka" gjejmë të dhëna interesante për mitet dhe për [[Ilirët]].
Apollodori ishte shkrimtarë grekë i lindur në [[Athinë]] rreth vitit 180 jetoi diku rreth 70 vite. Ishte nxënës i [[Aristarhu]]t dhe një nga dijetarët më të shumëanëshëm të Greqisë antike. Shkroi shumë vepra e traktate në [[prozë]] e [[poezi]] por fatëkeqësisht nga veprat e tij ka mbetur e ruajtur një pjesë e vogël e tyre. Si vepra më e rëndësishme e tij merret vepra e tiulluar "Kronika" e shkruar në vargje që paraqesin një grmbull ngjarjesh që kan ndodhur nga shkatërrimi i [[Trojës]] e deri te pushtimi romak i Greqisë. Po ahtu si vepër e njohur e tij është edhe traktat i quajtur "Peri theon" (Mbi perenditë) që përbëhet nga 24 libra por fatkeqësisht nga kjo vepër janë ruajtur vetëm disa fragmente. Apollodori logariet të jetë edhe përpiluesi i veprës "Biblioteka" e cila është krijuar shumë më vonë (rreth shekullit I-II)
 
Në vepren që i atribohet Apollodorit të quajtur "Biblioteka" gjejmë të dhëna interesante për mitet dhe për [[Ilirët]].
 
==Tituj të veprave==
*"Peri theo"
*"[[Apollodori Bibliotheca|Bibliotheca]]"
 
==Burim i të dhënave==
*Ilirët dhe Iiria te autorët antikë ISBN 99927-1-639-8
{{AutorAntik}}
 
[[Category:GrekëShkrimtarë antiktë lashtë grekë]]
 
[[bg:Аполодор]]