Një zonë e guvernoratit italian të Malit të Zi u pushtua nga forcat gjermane në shtator 1943, pas armëpushimit të Cassibile, në të cilën Mbretëria e Italisë kapitulloi dhe iu bashkua Aleatëve. Forcat italiane u tërhoqën nga guvernorati dhe nga Shqipëria fqinje. Forcat gjermane pushtuan Malin e Zi, së bashku me Shqipërinë, dhe territori mbeti nën pushtimin gjerman derisa forcat e Boshtit u evakuuan në dhjetor 1944.[1]

Territori i Malit të Zi i pushtuar nga gjermanët
1943-1944
Flag of Territori i Malit të Zi i pushtuar nga gjermanët
Pushtimi dhe ndarja e Jugosllavisë pas dorëzimit italian në shtator 1943. Pushtimi gjerman i Malit të Zi është paraqitur me gri në rajonin bregdetar jugor.
Pushtimi dhe ndarja e Jugosllavisë pas dorëzimit italian në shtator 1943. Pushtimi gjerman i Malit të Zi është paraqitur me gri në rajonin bregdetar jugor.
KryeqytetiCetinje
Qeveria
Lloji i qeverisjesOkupimi ushtarak
Përfaqësuesi i Përgjithshëm Gjerman 
• 1943-1944
Wilhelm Keiper
Kreu i Këshillit
Administrativ Kombëtar
 
• 1943-1944
Ljubomir Vuksanoviq
Epoka historikeLufta e Dytë Botërore
8 shtator 1943
• Okupimi gjerman
12 shtator 1943
• ZAVNOCGB
14 qershor 1944
• Evakuimi gjerman
15 dhjetor 1944
Ekonomia
MonedhaReichsmark, Dinari jugosllav
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Guvernorati italian i Malit të Zi
Jugosllavia Federale Demokratike
Sot pjesë eMali i Zi
Serbia

Gjatë pushtimit zona u administrua me Wilhelm Keiper si përfaqësues të përgjithshëm. Ai ishte fillimisht në varësi të "Komandantit Ushtarak të Shqipërisë dhe Malit të Zi" Theodor Geib deri në pranverën e vitit 1944. Pas kësaj kohe, komanda e zonës malazeze të Keiper ishte e pavarur dhe u vu drejtpërdrejt nën Komandantin e Përgjithshëm në Evropën Juglindore Alexander Löhr. Ljubomir Vuksanoviq u bë kryetar i Këshillit Administrativ Kombëtar të themeluar në tetor 1943 dhe u emërua zyrtarisht në nëntor të po atij viti.

Gjermanët dhe bashkëpunëtorët e tyre vendas në Mal të Zi luftuan kundër partizanëve jugosllavë. Pasi gjermanët u tërhoqën nga Mali i Zi dhe u evakuuan drejt Austrisë, udhëheqësi fashist Sekula Drljević u përpoq të krijonte një qeveri në mërgim në Shtetin e Pavarur të Kroacisë (NDH), i cili ishte një kuazi-protektoriat gjerman. Drljević krijoi gjithashtu Ushtrinë Kombëtare Malazeze, një forcë ushtarake e krijuar nga ai dhe lideri fashist kroat Ante Paveliq. Megjithatë, qeveria e tij në mërgim, e njohur si "Këshilli Shtetëror i Malit të Zi", u shpërbë pas rënies së qeverisë së NDH.

Mali i Zi më vonë u mor nga partizanët jugosllavë të Josip Bros Titos dhe u bë pjesë e Jugosllavisë Federale Demokratike.

Fusnota

Redakto
  1. ^ Tomasevich 2001, ff. 138–148.

Referime

Redakto
  • Roberts, Walter R. (1987). Tito, Mihailović and the Allies: 1941–1945 (në anglisht). New Brunswick, New Jersey: Duke University Press. ISBN 978-0-8223-0773-0.
  • Tomasevich, Jozo (1975). War and Revolution in Yugoslavia, 1941–1945: The Chetniks (në anglisht). Stanford, California: Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-0857-9.
  • Tomasevich, Jozo (2001). War and Revolution in Yugoslavia, 1941–1945: Occupation and Collaboration (në anglisht). Stanford, California: Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-3615-2.