Tigri i Kinës Jugore

nënlloj i tigrit


Tigri i Kinës Jugore (Panthera tigris tigris) është nënlloji i tigrave në krahinat e Fujian, Guangdong, Hunan, Jiangxi në jug të Kinës. Popullata është renditur si e rrezikuar në mënyrë kritike në Listen e Kuqe që nga viti 1987 dhe është ndoshta zhdukur fare pasi asnjë tiger nuk është regjistruar që nga fillimet e viteve 1970. Tashmë në fund të viteve 1990, mbijetesa e tyre konsiderohej e pamundur për shkak të densitetit të ulët të preve, degradimit të gjerë të habitatit dhe fragmentimit e presioneve të tjera njerëzore.[2]

Tigri i Kinës Jugore
Një mashkull, Shangai
Statusi i ruajtjes

Rrezik kritik, mundësisht i zhdukur në natyrë të egër (IUCN 3.1)[1]
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Felidae
Nënfamija: Pantherinae
Gjinia: Panthera
Lloji:
Nënlloji:
Popullata:
Tigri i Kinës Jugore
Sinonimet

P. t. amoyensis (Hilzheimer, 1905)

Që nga vitet 1980, tigri i Kinës Jugore konsiderohet popullsi reliktuese e tigër "rrjedhës", që jeton afër zonës së mundshme të origjinës. Morfologjikisht, ajo është më e dallueshme e të gjitha nënspeciet e tigrave.[3] Rezultatet e një studimi filogjeografik tregojnë se Kina Jugore ose Indokina Veriore ka të ngjarë të jetë qendra e rrezatimit të tigrave të Pleistocenit.

Në vitin 2017, Grupi i Specialistëve të maceve të BNRN rishikoi taksonominë dhe tani njeh popullsinë e tigrave në kontinentin jugor dhe juglindor të Azisë si P. t. tigris.[4]

Taksonomia Redakto

Analizat e kafkave të tigërve të Kinës së Jugut treguan se ato ndryshojnë në formë nga kafkat e tigrave të rajoneve të tjera. Për shkak të këtij fenomeni, tigri i Kinës së Jugut konsiderohet një popullsi reliktive e tigrit " rrjedhin ".Rezultatet e një studimi filogjeografik tregojnë se Kina e Jugut ose Indokina veriore ka të ngjarë qendra e rrezatimit të tigër Pleistocen .

Në vitin 2017, Task Force për Klasifikimin e Maceve të Grupit të Specialistëve të Maceve supozoi të gjithë popullsitë e tigërave kontinentale aziatike në P. t. tigris . Sidoqoftë, një studim gjenetik i botuar në vitin 2018 mbështeti gjashtë kadje monofletike , me tigrin kinez të Jugut që dallohen nga popullsitë e tjera të kontinentit aziatik, duke mbështetur kështu konceptin tradicional të gjashtë nënspecie.

Karakteristikat Redakto

Në 1905, zoologjisti gjerman Max Hilzheimer e përshkroi për herë të parë tigrin e Kinës Jugore si i ngjashem në lartësi me tigrin Bengalez, por dallonte në karakteristikat e kafkës dhe gezofit. Ngjyrat e tyre janë më të lehta dhe më të verdha ndersa kembet dhe fytyra më të bardha. Sa per shiritat, janë më të ngushta dhe më të mprehta.[5]

Meshkujt masin nga 230 deri 265 cm midis kunjave dhe peshojnë 130 deri 175 kg. Femrat janë më të vogla dhe masin 220–240 centimetres (87–94 in) midis kunjave dhe peshojnë 100–115 kilograms (220–254 lb). Gjatësia e bishtit zakonisht nuk tejkalon gjysmën e gjatësisë së kokës dhe trupit. Gjatësia e flokëve ndryshon gjeografikisht. Gjatësia më e madhe e kafkës se meshkujve është 318 në 343 mm, ndërsa femrat 273 deri në 301 mm.

Përhapja Redakto

Vargu historik i tigrave të Kinës Jugore shtrihej mbi një peizazh të gjerë prej 2.000 km nga lindja në perëndim dhe 1.500 km nga veriu në jug në Kinë.[6] Nga lindja shkonin nga Provincat Jiangxi dhe Zhejiang në rreth 120 km2 e drejt perëndimit përmes Guizhou dhe Provincat Sichuan rreth 100 km2. Shtrirja më veriore ishte në zonën Qinling Mountain dhe Yellow River në afërsisht 35 km2 në shtrirjen e saj jugore në Guangdong, Guangxi dhe Yunnan Province në 21 km2.[7]

Rënia e popullatës Redakto

Në fillim të viteve 1950, popullata e tigrave te Kinës Jugore u raportua të numërojë më shumë se 4.000 individë[8], por ai u bë objektivi i fushatave të mëdha të qeverisë "anti-murtajë" të shpallura nga "Great Leap Forward" i Mao Ceedong. Efektet e gjuetisë pakriter u përforcuan nga shpyllëzimi i gjërë dhe reduktimi i mundshëm i preve qe tigrat kishin në dispozicion, zhvendosjet në shkallë të gjerë të popullatave urbane në vendet rurale duke çuar në fragmentimin e popullatave te tigrave dhe rritjen e ndjeshmërisë ndaj zhdukjes lokale nga ngjarjet stokastike. Deri në vitin 1982, vetëm rreth 150-200 tigrat e Kinës Jugore mbetën në zona të egra.

Deri në vitin 1987, popullata e tigrave e mbetur në jug të Kinës u vlerësua në 30-40 individë, kështu që rreziku i zhdukjes ishte i afërt. Gjatë një sondazhi në vitin 1990, shenjat e tigrave të Kinës Jugore u gjetën në 11 rezerva në malet Sichuan, Guangdong, Hunan, Jiangxi dhe Fujian, por këto të dhëna nuk ishin të mjaftueshme për të vlerësuar madhësinë e popullsisë. Asnjë tigër nuk u vëzhgua drejtpërdrejt; provat u kufizuan në zbulimet e gjurmëve, skrapeve dhe shikimeve të raportuara nga njerëzit lokalë. Tani raportohen të jenë rreth 20 deri ne 30 individë.[1]

Në vitin 2001, studimet në terren u kryen në tetë zona të mbrojtura që përfshijnë 2,214 km 2 (855 km mi) në pesë provinca të Kinës jug-qendrore duke përdorur kurthe kamerash , teknologji GPS dhe sondazhe të gjera të shenjave. Por nuk u gjet asnjë provë e tigërve. Asnjë skenë e vëzhguar nga ekipi i fushës nuk mund të vërtetohej pozitivisht si nga tigrat. Provat për speciet e mundshme të preve të tigërve u gjetën në pesë lokacione.

Ekologjia dhe sjellja Redakto

 
Një tigër i projektit " Save Tiger’s China " me vrasjen e tij

Ende mund të ketë disa tigra që mbijetojnë në Kinën e Jugut në të egër, me njoftime për ulërima dhe shikime të njerëzve vendas nga Rezervati Natyror i Maleve Qizimei, Provinca Hubei dhe në qarkun Yihuang të Provincës Jiangxi. Në maj 2007, Qeveria e Kinës raportoi në sekretariatin e CITES se nuk ka asnjë prani të konfirmuar, dhe shpalli qëllimin për të rivendosur tigrat e Kinës së Jugut në të egër. Në Shtator 2007, një trup i një ariu të zi aziatik u gjet në Qarkun Zhenping që ndoshta ishte vrarë dhe ngrënë nga një tigër i Kinës së Jugut. Në tetor 2007, një tigër i supozuar i Kinës së Jugut sulmoi një lopë në të njëjtin qark.

Tigri është një mishngrënës i detyrueshëm . Preferon të gjuajë thundrak të mëdhenj , shpesh vret derra të egër , dhe herë pas here drer , muntjac dhe langur gri .Pretë e vogla, si ferrgjati dhe lepuri formojnë një pjesë shumë të vogël në dietën e tij. Për shkak të shkeljes së njerëzve në habitatin e tigrave, ai gjuan gjithashtu mbi bagëtitë shtëpiake.

Në shumicën e rasteve, tigrat afrohen pranë preve nga njëra anë ose prapa nga sa më larg distanca të jetë e mundur dhe kapni fytin e gjahut për ta vrarë atë. Pastaj ata tërheqin trupin e pajetë në mbulesë, herë pas here mbi disa qindra metra, për ta konsumuar. Natyra e metodës së gjuetisë së tigrit dhe disponueshmëria e preve rezulton në një stil të ushqyerjes "festë ose urie": ata shpesh konsumojnë 18-40 kg (40-88 lb) mish në të njëjtën kohë.

Tigrat çiftëzohen në çdo kohë të vitit por shumimi është më i zakonshëm nga fundi i nëntorit deri në gjysmën e parë të prillit. Meshkujt janë të gatshëm për të filluar çiftëzimin në moshën 5 vjeçare dhe femrat në moshën 4 vjeçare. Pasardhësit lindin 103 ditë pas çiftëzimit. Tre deri në 6 të rinj lindin në një banesë. Ata kanë lindur të verbër dhe peshojnë midis 780 dhe 1.600 g (1.72 dhe 3.53 lb) secili. Ata thithin qumësht të paktën për 8 javët e para. Nëna i mëson ata të gjuajnë kur janë 6 muajsh. Në moshën 1 1/2 deri në moshën 2 vjeçare këlyshët ndahen nga nëna e tyre.

Sulmet ndaj njerëzve

Sulmet e tigërve që hanë njerëz mbi njerëzit në Kinën e Jugut u rritën në mënyrë dramatike në dinastitë Ming dhe Qing për shkak të rritjes së gjerë të popullsisë njerëzore dhe përhapjes së tyre në habitatet e tigërve. Gjatë kësaj periudhe ndodhën rreth 500 sulme, me frekuencën mesatare gati një herë në vit. Sipas të dhënave historike, të gjitha këto sulme rezultuan në vdekje e mbi 1000 vetave.

Pas themelimit të Republikës Popullore të Kinës, sulmet vdekjeprurëse të tigërve mund të ndodhin ende kohët e fundit si vitet '50. Në vitin 1957, një sulm raportohet të ketë vrarë 32 njerëz në Provincën Hunan.

Konservimi Redakto

Në 1973, tigri i Kinës së Jugut u klasifikua si i mbrojtur nga gjuetia e kontrolluar . Në 1977, ai u klasifikua si i mbrojtur , dhe gjuetia ishte e ndaluar

Të gjitha speciet e tigërve janë përfshirë në Shtojcën I CITES , duke ndaluar tregtinë ndërkombëtare. Të gjitha shtetet e gamës së tigërve dhe vendet me tregjet e konsumit kanë ndaluar edhe tregtinë e brendshme.

Organizata joqeveritare Save China's Tigers , me mbështetjen e Administratës Shtetërore të Pyjeve të Kinës, ka hartuar një plan për të rivendosur tigrat e Kinës së Jugut të lindur nga robëria në rrethime të mëdha në jug të Kinës. Shqetësimet kryesore për rivendosjen janë disponueshmëria e habitatit të përshtatshëm dhe preja e duhur, si dhe përshtatja e popullatës së kapur. Ruajtja e nivelit të peizazhit të habitatit të shkretëtirës dhe rikuperimi i popullatave të barngrënësve të egër si baza e preve të tigrit do të kërkohet. Një qëllim eventual i sugjeruar ishte krijimi i të paktën tre popullatave, me secilën popullatë të përbërë nga një minimum prej rreth 15-20 tigrash që jetojnë në minimum 1.000 km 2(390 mi mi) i habitatit natyror. Sondazhet dhe punëtoritë bashkëpunuese në terren janë realizuar për të identifikuar zonat e përshtatshme të rimëkëmbjes.

Në Konferencën e 14-të të Palëve në CITES në 2007, u kërkua fund për bujqësinë e tigërve dhe ndalimin e tregtisë së brendshme në produktet e fermave të tigrave në Kinë.

Në robëri Redakto

 
Tigër i robëruar

Që nga marsi i 1986, 17 kopshte zoologjike kineze mbajtën 40 tigra të Kinës së Jugut me kryqëzime të pastra në koleksionet e tyre, duke përfshirë 23 meshkuj dhe 14 femra, asnjëri prej të cilëve nuk kishte lindur në të egër. Të gjithë ishin pasardhës të gjeneratës së tretë ose të katërt të një rrëmujë të egër nga Fujian dhe pesë tigra nga Guizhou. Probleme të dukshme përfshijnë raportin e pabarabartë të seksit dhe çiftimin jo të duhur.

Në 2005, popullsia e kapur e tigrave të Kinës së Jugut përbëhej nga 57 individë që treguan shenja e kufizimit gjenetik, duke përfshirë reduktimin e diversitetit gjenetik dhe një shkallë të ulët të mbarështimit të suksesshëm. Në vitin 2007, popullsia globale e robëruar përbëhej nga 72 individë; ka pak tigra të Kinës Jugore të robëruara jashtë Kinës. Pakkush duket të jetë "tigër" i tigrave të Kinës së Jugut pasi ekzistojnë dëshmi gjenetike të mbarështimit ndër-llojeve me speciet e tjera.

Një këlysh lindi në një rezervë private të njohur si Laohu Valley Reserve në Afrikën e Jugut në nëntor 2007, i pari që lindi jashtë Kinës. Që nga ajo kohë, janë prodhuar një numër këlyshësh. Që nga shkurti 2016 , Rezerva e Luginës së Laohu kishte 19 individë.

Tigrat e Kinës së Jugut të kapura janë futur në një libër të regjistruar në mënyrë qendrore. Para se të krijohej libri studimor mendohej se kjo popullatë e kapur ishte shumë e vogël dhe mungonte diversiteti gjenetik që çdo program i ri-popullsisë të ishte i suksesshëm, por që nga fillimi i regjistrit qendror gjithnjë e më shumë tigra të Kinës së Jugut janë identifikuar në kopshtet zoologjike në të gjithë Kinën.

Vendosja e rezervave të tigrit të Kinës së Jugut në Kinë

Që nga viti 2001, ekipi i Kafshëve të Afrikës së Jugut Save China ka punuar me administratën pyjore shtetërore kineze për të identifikuar vendet për rivendosjen e tigrave të rivlerësuar të Kinës së Jugut. Nëntë site nga katër provinca u anketuan duke përdorur 36 parametra ekologjikë. Dy zona kandidate u zgjodhën në provincën Jiangxi dhe Hunan në fillim të vitit 2005. Administrata Shtetërore e Pylltarisë miratoi vendet deri në fund të vitit 2005. Falë progresit të jashtëzakonshëm të projektit të Rimbursimit të Save Tiger’s China më pas në Afrikën e Jugut, autoritetet kineze u inkurajuan më tej dhe vendosën që kërkoni për vende brenda rezervave të natyrës ku do të kishte më pak popullsi njerëzore çështjet e zhvendosjes në mënyrë që të shpejtojnë kthimin e tigrave të Kinës së Jugut. Në fillim të vitit 2010, një ekip shkencor qeveritar identifikoi një sit provues të përkohshëm dhe tre site përfundimtare, të cilat tani janë në pritje të miratimit nga departamenti përkatës i qeverisë qendrore. Ekipi shkencor i Save Tiger's China 'po punon me autoritetet kineze për përgatitjet në drejtim të teknologjisë së rrethimit, rihapjen e parave dhe ndërtimin e ekspertizave të menaxhimit të tigrave dhe kafshëve të egra .

Rivlerësimi Redakto

Origjina Redakto

Fjala "rimbursim" u krijua nga konservatori dhe ish menaxheri i mishngrënësve të Parkut Kombëtar Pilanesberg , Gus Van Dyk në 2003. Gus Van Dyk, i cili në përpjekje për të gjetur përkthimin më të përshtatshëm të termit kinez "Yě-huà" ( Kinezisht : 野 化 ), zgjodhi të përvetësojë termin "rivlerësim" për të përshkruar projektin e rivendosjes të Save Tiger’s China të tigrit të Kinës së Jugut. Që atëherë, termi "rimbursim" është përdorur gjerësisht nga organizatat e jetës së egër në të gjithë botën.

Projekti i rimbursimit në Afrikën e Jugut Redakto

 
Një tigër mashkull i Projektit Save Tiger’s China,tigër që shënon territorin e tij

Organizata Save Tigers of China, duke punuar me Qendrën e Kërkimit të Jetës së egër të Administratës Shtetërore Pyjore të Kinës dhe Tigrave Kinezë të Afrikës së Jugut Trust, siguroi një marrëveshje për rivendosjen e tigërve kinezë në natyrë. Marrëveshja, e cila u nënshkrua në Pekin në 26 nëntor 2002, kërkon krijimin e një modeli të ruajtjes së tigrit kinez përmes krijimit të një rezervë pilot në Kinë, ku jeta e egër indigjene, përfshirë këtu edhe tigrin e Kinës së Jugut, do të rivendoset. Save Tiger of China ka për qëllim të rivlerësojë tigrin e Kinës së Jugut të rrezikuar në mënyrë kritike duke sjellë disa individë të lindur nga robëria në një rezervë private në provincën e Shtetit të Lirëtë Afrikës së Jugut për trajnime rehabilituese që ata të rimarrin instinktet e tyre të gjuetisë. Në të njëjtën kohë, një rezervë pilot në Kinë po vendoset dhe tigrat do të zhvendosen dhe do të lëshohen përsëri në Kinë kur rezerva në Kinë të jetë gati. Pasardhësit e tigrave të stërvitur do të lirohen në rezervat pilot në Kinë, ndërsa kafshët origjinale do të qëndrojnë në Afrikën e Jugut për të vazhduar shumimin.

Arsyeja që u zgjodh Afrika e Jugut është sepse është në gjendje të sigurojë ekspertizë dhe burime, tokë dhe lojë për tigrat e Kinës së Jugut. Tigrat e Kinës së Jugut të projektit që atëherë janë rivlerësuar me sukses dhe janë plotësisht të aftë të gjuajnë dhe të mbijetojnë më vete.Ky projekt ka qenë gjithashtu shumë i suksesshëm në mbarështimin e këtyre tigërve të rivlerësuar të Kinës së Jugut dhe 14 këlyshë kanë lindur në projektin nga të cilët 11 mbijetuan. Këta këlyshë të gjeneratës së dytë do të jenë në gjendje të mësojnë aftësitë e tyre të mbijetesës nga nënat e tyre të rilindura me sukses direkt.

Reagimi ndaj projektit Redakto

Konservatorët kryesorë kanë shprehur rezerva për projektin. WWF thotë se paratë janë shpenzuar në vendin e gabuar, dhe se tigrat siberian kanë një shans më të mirë të mbijetesës.

Shkencëtarët konfirmuan rolin e rivlerësimit të popullatave të robëruara për të shpëtuar tigrin e Kinës së Jugut. Një punë u zhvillua në tetor 2010 në Laohu Valley Reserve në Afrikën e Jugut për të vlerësuar progresin e programit të rivlerësimit dhe rivendosjes së Save Tigre’s China . Ekspertët e pranishëm përfshirë Dr Peter Crawshaw e Centro Nacional de PESQUISA e Conservacão de Mamiferos Carnivoros, Cenap / ICMBIO , Dr. Gary Koehler, Dr. Laurie Marker të Fondit Konservimit Çitës , Dr Nobuyuki Yamaguchi i Departamentit të Shkencave Biologjike dhe Mjedisit të Universitetit të Katarit , dhe Dr. David Smith nga Universiteti i Minesota, Shkencëtarë të qeverisë kineze si dhe përfaqësues të Save Tigre’s China .

Tigrat në fjalë kanë lindur në kushte robërie , në kafaze konkrete, dhe prindërit e tyre janë të gjithë kafshë të robëruara, të cilët nuk janë në gjendje ta mbajnë veten natyrshëm në të egra. Këlyshët u dërguan në Afrikën e Jugut si pjesë e projektit " Save Tigre’s China " për rivlerësimin dhe për të siguruar që ata të rigjenin aftësitë e nevojshme për një grabitqar për të mbijetuar në natyrë.

Qëllimi i përgatitjes së tigërve të lindur në robëri për hyrje në habitatin e egër në zonën e mëparshme duket të jetë e mundur në të ardhmen e afërt.

Pretendimet e fotografive Redakto

Në vitin 2007, një fshatar nga Provinca Shaanxi e Kinës pretendoi të ketë rrezikuar jetën e tij duke marrë më shumë se 30 fotografi dixhitale të një tigri. Byroja Pyjore Provinciale Shaanxi e mbështeti këtë pretendim në një konferencë për shtyp. Fotografia ngjallë dyshime, me shumë duke shprehur dyshime për vërtetësinë e tyre. Në nëntor 2007, Byroja Pyjore e Provincës Shaanxi ende "besonte me ngulm" se tigrat e egër të Kinës Jugore ekzistojnë në provincë. Megjithatë, në shkurt të vitit 2008, Byroja Pyjore e Provincës Shaanxi lëshoi ​​një falje, duke cilësuar deklaratat e tyre të mëparshme, por pa mohuar autenticitetin e fotografive, duke shkruar "Ne lëshuam me lehtësi zbulimin e tigrit të Kinës së Jugut pa prova thelbësore, gjë që pasqyron mënyrën tonë të gabuar dhe disiplinën e dobët. . " Në qershor 2008, autoritetet njoftuan se të gjitha fotot e publikuara janë provuar të falsifikuara, oficerët e lidhur janë dënuar dhe fotografi i dyshuar është arrestuar për dyshimin e mashtrimit .

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ a b Nyhus, P. (2008). "Panthera tigris ssp. amoyensis". IUCN Red List of Threatened Species. 2008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T15965A5334628.en
  2. ^ The Wild South China Tiger: The Photographers Account Arkivuar 17 tetor 2007 tek Wayback Machine. Save China's Tigers.
  3. ^ Herrington, S. J. (1987). "Subspecies and the Conservation of Panthera tigris: Preserving Genetic Heterogeneity". përmbledhur nga Tilson, R. L.; Seal, U. S. (red.). Tigers of the world: the biology, biopolitics, management and conservation of an endangered species. Park Ridge: Noyes Publications. fq. 51–63. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Kitchener, A.C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A. & Yamaguchi, N. (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News. Special Issue 11. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Hilzheimer, M. (1905). Über einige Tigerschädel aus der Straßburger zoologischen Sammlung. Zoologischer Anzeiger 28: 594–599.
  6. ^ Tiger finance, a banker's effort to fund survival Arkivuar 24 shtator 2015 tek Wayback Machine. Reuters. 16 February 2011. Retrieved on 26 September 2011.
  7. ^ Lu, H., Sheng, H. (1986). Distribution and status of the Chinese tiger. pp. 51–58 in: Miller, S., Everett, D. (eds.) Cats of the World: Biology, Conservation and Management. National Wildlife Federation, Washington, DC. ISBN 091218678X
  8. ^ BNRN, Tigri i Kinës Jugore numëronte më shumë se 4000 individë gjatë shekullit të 20 (1951)

Lidhje te jashtme Redakto