Stampa:Qytet Visoko është një qytet në pjesën qëndrore të Bosnja dhe Hercegovinës me rreth 17 000 banorë. Qyteti shtrihet mes qyteteve Zenica dhe Sarajevë, pranë derdhjes së lumit Fojniçka në lumin Bosna. Visoko është pjesë administrative e Kantoni Zenica-Doboj të Federatës së Bosnjes dhe Hercegovinës.

HistoriaRedakto

GjeografiaRedakto

Zona përreth qytetit Visoko isht dikur qendra e shtetit mesjetar të Bosnjes. Qyteti Visoko u themelua nga Ajas beu gjatë periudhës otomane. Mbas aneksimit të Bosnjes nga Austro-Hungaria, edhe pjesët e reja të qytetit Visoko u ndërtuan sipas stilit të vjetër, i cili shfaqet në stilin oriental të ndërtimeve, të cilat ishin karakteristike për periudhën otomane. Gjatë periudhës së Jugosllavisë së parë (para Luftës së Dytë Botërore), qyteti nuk u zhvillua shumë. Qyteti nuk u dëmtua shumë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Qyteti u zhvillua dhe u zgjerua sidomos gjatë periudhës së Jugosllavisë komuniste. Visoko nuk mundi ti shpëtojë luftës ndëretnike në Bosnje. Gjatë gjithë periudhës 4-vjeçare së luftës qyteti mbeti nën kontrollin e Ushtrisë së Bosnja dhe Hercegovinës. Visoko është një qytet me kulturë dhe histori të pasur, por fatkeqësisht lufta e ka dëmtuar shumë ekonominë e qytetit.

DemografiaRedakto

EkonomiaRedakto

KulturaRedakto

PolitikaRedakto

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

Coordinates: 43°59′26″N 18°10′57″E / 43.990589°N 18.182460°E / 43.990589; 18.182460