Zenica është një qytetBosnje dhe Hercegovinë.

Zenica
Qytet dhe komunë
Popullsia
 • Gjithsej115 134
{{{postal_code_type}}}
72000
Targat
Faqja zyrtare[www.zenica.ba]

'Zenica' është qyteti i katërt më i madh në Bosnjë dhe Hercegovinë, dhe kryeqyteti i Kantonit Zenica- Doboj ne Federatën e Bosnjes dhe Hercegovinës. Zenica ndodhet 70 km në veri të Sarajeves dhe shtrihet pranë lumit Bosna, i rrethuar nga një peizazh kodrinoro - malor.Qyteti është vendbanim për 115 134 [1] banorë. Zenica ishte një qendër e rëndësishme ekonomike dhe ushtarake gjatë kohës së Banatit të Bosnjës dhe Mbretërisë së Bosnjës, dhe njëra nga gërmadhat e asaj periudhe është fortesa Vranduk. Pjesa e vjetër e qytetit ka disa atraksione historike, duke përfshirë një ish sinagogë, që daton nga viti 1906, e cila tani është pjesë e Muzeut të Qytetit. Ekziston edhe një xhami e vjetër, një fontanë austriake dhe një shtëpi e vjetër e njohur si Shtëpia e Haxhimaziqit (Hadžimazićina Kuća).

Historiku Redakto

Pjesa urbane e Zenicës së sotme u formua gjatë disa periudhave të caktuara të cilat mund të jenë të datuara në mënyrë kronologjike në kohën e bashkësisë neolitike, gërmadhat e qytetit te vjeter ilir, Municipiumi Romak Bistua Nova , dhe gjetja më e rëndësishme arkeologjike; një bazilike e hershme krishtere e cila daton nga shekulli II deri shekullin IV, njëra nga dy që janë identifikuar deri më tani në Evropë. Rrënojat e një vendbanimi të lashtë janë gjetur jo shumë larg nga Bilimišće (një lagje në anën jugore të qytetit), dhe afër fshatrave Putovići dhe Tisina, me faqet si një Villa Rustica, banja, tempuj paganë, midis strukturave të tjera.

Demografia Redakto

Komuna Redakto

Struktura Etnike
Viti Serb  % Boshnjak  % Kroat  % Jugosllav  % Tjerë  % Totali
1961 20,369 24.15% 31,177 36.97% 20,509 24.32% 10,755 12.75% - -% 84,341
1971 21,875 19.45% 61,204 54.43% 24,658 21.93% 2,133 1.90% 2,577 2.29% 112,447
1981 21,204 15.97% 66,930 50.42% 23,595 17.78% 17,536 13.21% - -% 132,733
1991 22,592 15.52% 80,377 55.21% 22,651 15.56% 15,651 10.75% 4,306 2.96% 145,577

Qyteti Redakto

Struktura Etnike
Viti Serb  % Boshnjak  % Kroat  % Jugosllav  % Tjerë  % Totali
1961 10,525 32.41% 5,908 18.19% 9,393 28.92% 5,517 15.31% - -% 32,476
1971 12,779 24.93% 21,365 41.68% 13,250 25.85% 1,945 3.79% - -% 51,263
1981 12,728 20.02% 22,146 34.84% 11,716 18.43% 14,437 22.71% - -% 63,569
1991 18,488 19.21% 43,166 44.85% 15,917 16.54% 14,748 15.32% 3,919 4.07% 96,238

Binjakëzime Redakto

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Census 2013th official data Arkivuar 23 nëntor 2018 tek Wayback Machine.