Wikipedia:Faqja kryesore +1

KUJDES! Më poshtë tregohet pamja e Faqjes kryesore rradhën e ardhshme. Domethënë seksionet Artikulli i javës dhe A e dini se ... tregojnë përmbajtjen në javën e ardhshme ndërsa seksionet Fotografia e ditës dhe Përvjetorët tregojnë përmbajtjen e ditës së nesërme.

81.427 artikuj në shqip
Artikulli i javës
Artikulli i javës

Sydney Brenner OIST 2008 (33208371153) (cropped).jpg

Sydney Brenner ka qenë një biolog me prejardhje nga Afrika e Jugut. Në vitin 2002, ai ndau Çmimin Nobel në Fiziologji ose Mjekësi me H. Robert Horvitz dhe Sir John E. Sulston. Brenner dha kontribute të rëndësishme për të punuar në kodin gjenetik dhe fusha të tjera të biologjisë molekulare ndërsa punonte në laboratorin e Biologjisë Molekulare të Këshillit të Kërkimeve Mjekësore (MRC) në Kembrixh, Angli. Ai përdori krimbat e rrumbullakët Caenorhabditis si një organizëm model për hetimin e biologjisë së zhvillimit, dhe themeloi Institutin e Shkencave Molekulare në Berkeley, Kaliforni, Shtetet e Bashkuara.

Së bashku me Jack Dunitz, Dorothy Hodgkin, Leslie Orgel dhe Beryl M. Oughton, ai ishte një nga njerëzit e parë në prill 1953 që pa modelin e strukturës së ADN-së, të ndërtuar nga Francis Crick dhe James Watson; në kohën kur ai dhe shkencëtarët e tjerë po punonin në Departamentin e Kimisë të Universitetit të Oksfordit. Të gjithë u impresionuan nga modeli i ri i ADN-së, veçanërisht Brenner i cili më pas punoi me Crick në Laboratorin Cavendish në Universitetin e Kembrixhit dhe Laboratorin e Biologjisë Molekulare (LMB) të Këshillit të Kërkimeve Mjekësore (MRC) të sapohapur. Sipas të ndjerit Beryl Oughton, më vonë Rimmer, ata të gjithë udhëtuan së bashku me dy makina pasi Dorothy Hodgkin u njoftoi atyre se ishin larg në Kembrixh për të parë modelin e strukturës së ADN-së.

Lexo më tej...
A e dini se ...
A e dini se ...
Kanë ndodhur më 27 shtator
Kanë ndodhur më 27 shtator
Fotografia e ditës
Fotografia e ditës
Të rejat më të fundit në komunitet
Të rejat më të fundit në komunitet
  • Bot i ri, bot i vogël. - Smallem është një robot i ri që ndihmon për rregullimin e problemet me referimet. Ndiqni kontributet e tij këtu.
  • Merr një vegël e futju punës! - ProveIt, vegla më e re, ndihmon në vendosjen e referimeve. Aktivizoje te parapëlqimet.
  • Hajde bot, hajde! - MajavahBot është një robot i ri që do të përdoret për arkivimet automatike të faqeve. Ndiqni kontributet e tij këtu.
  • Urra! - Wikipedia shqip ka tashmë 80 000 artikuj!
  • Filtrojmë, xhaxho, filtrojmë... - Aktivizohet filtrimi i redaktimeve për t'u mbrojtur ndaj redaktimeve keqdashëse.
  • ¡Hola amigo! - Lidhjet e kolonës anësore ofrojnë mbështetje në 5 gjuhë të ndryshme tashmë.
  • Informohu për shëndetin! - Shtohet lëmi i artikujve rreth pandemisë së koronavirusit. Shfletoji këtu: COVID-19.
  • Me jetë të gjatë! - Wikipedia shqip mbush 16 vjeç! Faleminderit të gjithëve atyre që kanë ndihmuar gjatë këtyre viteve!
  • Tungjatjeta o mik! - Mirëpritja e përdoruesve të rinj tashmë është automatizuar falë zgjatimit NewUserMessage. Shikoni më shumë në Kuvendi#Zgjatim i ri në komunitet.
  • Të flasim shqip. - Ndryshim tërësor për emërtimin e burimeve. Termi Referencë zëvendësohet me Referim, termin e saktë shqip. Për më shumë shiko: Wikipedia:Kuvendi#Ndryshim i emrit për burimet.
Para se të redaktoni...
Para se të redaktoni...

Wikipedia (Enciklopedia e lirë), synon krijimin e një enciklopedie të plotë, pa gabime, në të gjitha gjuhët, e korrigjueshme nga të gjithë dhe e lirë për përdorim. Uikipedia përdor teknikën Wiki si mjet bashkëpunimi midis autorëve.

Çdokush prej jush mund të kontribuojë vullnetarisht me dijen e tij për zgjerimin e mëtejshëm të kësaj enciklopedie të lirë. Hapat fillestare janë më se të thjeshta. Shikoni edhe këtu.
Vini Re! - Jeni të lutur të emëroni faqet që krijoni në trajtën e shquar dhe të përdorni germat Ë, Ç, ë, ç në fjalët e duhura.


Kush e shkruan Wikipedian?
Kush e shkruan Wikipedian?


Komuniteti i Wikipedias në gjuhën shqipe përbëhet nga 126.507 përdorues të regjistruar, 211 prej të cilëve kanë kontribuar me të paktën një redaktim gjatë muajit të fundit, 12 prej tyre gëzojnë privilegjet e administratorit ndërsa 3 gëzojnë privilegjet e burokratit. Përdoruesit përbëjnë një shoqatë ku të gjithë anëtarët e saj koordinojnë veprimet e tyre për përmirësimin e artikujve, duke u konsultuar herë pas here në kuvend, duke diskutuar me njëri-tjetrin, por edhe duke bashkëpunuar në projekte të ndryshme.


Ç'mund të bëj unë?
Ç'mund të bëj unë?


Dëshironi të merrni pjesë? Lexoni rregullat bazë dhe udhëzimet e tjera, respektoni rregullat e mirësjelljes; regjistrimi është i këshillueshëm por jo i detyrueshëm.

Keni nevojë për ndihmë? Përpiquni të shfletoni faqet e ndihmës ose bëni pyetjen tuaj në Kuvendin e Wikipedias. Shumë shpejt një përdorues aktiv do t'iu ndihmojë.

Dëshironi të provoni? Bëni prova tek livadhi ose lexoni se si redaktohet një faqe.

Dëshironi të bëni një donacion? Wikipedia është plotësisht e lirë, pa reklama, falë donacioneve të përdoruesve. Ndihmoni që Wikipedia të mbetet e lirë, bëni një donacion.

Projektet motra
Projektet motra
Meta-Wiki
Meta-Wiki
Koordinimi i të gjitha projekteve
Wikidata
Wikidata
Baza e lirë e të dhënave
Commons
Wiktionnaire
Wiki–Fjalori
Fjalori i lirë
Wikinews
Wiki–Lajme
Lajme të lira
Wikibooks
Wiki–Libra
Libra dhe tekste didaktike
Wikiquote
Wiki–Citate
Përmbledhje citatesh
Wikisource
Wiki–Burime
Dokumente dhe Libraria e lirë
Wikiversité
Wikispecies
Wiki–Speciet
Lista e llojeve të specieve
Wikipedia nuk garanton saktësinë e përmbajtjes!

Projekti organizohet nga Fondacioni Wikimedia, i cili nuk mban përgjegjësi për asnjë gabim në përmbajtjen e këtyre artikujve.

Çdo kontribues është përgjegjës për shkrimet e tij.