Fondacioni Wikimedia (WMF) është një organizatë jo-fitimprurëse dhe bamirëse amerikane me seli në San Francisko, Kaliforni, që vepron në shumë wiki. Fondacioni më së shumti njihet për projektin Wikipedia, enciklopedia online, gjithashtu Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikidata, Wikivoyage, Wikimedia Incubator, dhe Meta-Wiki. Gjithashtu kishte në pronësi edhe Nupedia, aktualisht jofunksionale.

Organizata

Organizata drejtuese e projekteve të ndryshme është Wikimedia Foundation, një fondacion i krijuar në përputhje me ligjin e Floridas, SHBA, regjistruar në këtë shtet më 20 qershor 2003 nga nismëtari i Wikipedias, zoti Jimbo Wales. Emri Wikimedia u vendos nga autori amerikan dhe drejtuesi i Disinfopedia zoti Sheldon Rampton

Projekte të Wikimedia Foundation

Ndër projektet më të rëndësishme krahas enciklopedisë së lirë Wikipedia mund të përmendim Wiktionary dhe Wikibooks (projekte për mbledhjen e materialeve të lira të mësimit), si dhe Wikiquote (projekt për mbledhjen e citateve). Projekte të tjera të rëndësishme janë Wikisource (projekt për mbledhje tekstesh të lira) si dhe Wikimedia Commons (projekt për foto dhe arkiva të tjera multimediale)

Bashkëpuntorët

Lëvizja e bashkëpunëtorëve të Wikimedias janë të pavarura, por të njohur zyrtarisht, grupe njerëzish që synojnë të punojnë së bashku për të mbështetur dhe për të kontribuar në lëvizjen e Wikimedias. Bordi i Wikimedia Foundation Trustees ka miratuar tri modele aktive për bashkëpunëtorët e lëvizjes: Kapitujt, Organizatat tematike, dhe grupet e përdoruesve. Bashkëpunëtorët e lëvizjes kanë për qëllim të organizojnë dhe të angazhohen në aktivitete për të mbështetur dhe për të kontribuar në lëvizjen e Wikimedia, të tilla si konferenca rajonale, në terren, edit-një-thons, hackathons, marrëdhënie publike, mbrojtja e politikave publike, angazhime Glam, dhe Wikimania.[4][5][6] Njohja e një kapitulli apo organizate tematik miratohet nga bordi i fondacionit. Që nga 27 tetori 2018, Wikimedia ka 101 grupe përdoruesish të njohur.[7]

Lidhje të jashtme

Referime

  1. ^ Cbrown1023. "Board of Trustees". Wikimedia Foundation. Marrë më korrik 22, 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura 2014-2015
  3. ^ "Staff and contractors page (Wikimedia Foundation website)". Wikimedia Foundation. Marrë më gusht 7, 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Various. "Wikimedia movement affiliates". meta.wikimedia.org (në anglisht). Wikimedia Foundation. Marrë më 2015-10-27.
  5. ^ Various. "Wikimedia movement affiliates/Frequently asked questions". meta.wikimedia.org (në anglisht). Wikimedia Foundation. Marrë më 2015-10-27.
  6. ^ Various. "Wikimedia movement affiliates/Models - Meta". meta.wikimedia.org (në anglisht). Wikimedia Foundation. Marrë më 2015-10-27.
  7. ^ Various. "Wikimedia user groups" (në anglisht). Wikimedia Foundation. Marrë më 2018-10-27.
Projekte të Wikimedia Foundation
               
Wikipedia Meta-Wiki Commons Wikinews Wikibooks Wiktionary Wikiquote Wikispecies