Wladimir Natanoviç Gelfand

shkrimtar rus

Wladimir Natanoviç Gelfand (rusisht Влади́мир Ната́нович Ге́льфанд; l. ne Nowoarchangelsk Republika Socialiste Sovjetike e Ukrainës, 1 mars 1923 - v. Dneprpetrowsk, 25 nëntor 1983) ish qene oficer në Ushtria e Kuqe në luften dyt botores. Pas luftes deri ne vdekjen e tij ish qene mësues për profesion.

Wladimir Gelfand, Gjermania 1945

Shkimtar edhe Shkimtar per kujtime -ka mare pjese ne Luften e dyt botrore i njohur si autori i dirarëve te tij ne sherbimin ushtarak ne Ushtrine e Kuqe (1941-1946), libret i botuar disa herë ne gjermanisht suedisht dhe rusisht.

RishikimRedakto

  • Këto janë shumë private, dëshmi të pakualifikuara të përvojave dhe disponimeve të ushtarëve dhe pushtuesve të Ushtrisë së Kuqe në Gjermani. Megjithatë, është ndriçuese se si ushtari i ri i Ushtrisë së Kuqe pa fundin e luftës dhe shoqërinë e kolapsit gjerman. Ne kemi njohuri krejtësisht të reja në Bashkësinë e Luftës së Ushtrisë së Kuqe dhe në gjendjen e saj morale, e cila është shumë shpesh e lavdëruar në përfaqësitë sovjetike.

Elke Scherstjanoi

  • "Ditari i një ushtari sovjetik përmban një përshkrim të realitetit që është shtypur për një kohë të gjatë dhe rrethanat e përditshme të të cilave kurrë nuk janë përshkruar. Pavarësisht nga të gjitha tmerret e përshkruara, është një lexim emocionues që më në fund u botua pas shumë vitesh. Është shumë kënaqës fakti se ditarit i është vënë në dispozicion një lexuesi të gjerë, edhe pse vetëm në gjermanisht dhe me vonesë 60 vjeçare, pasi që na mungonte kjo perspektivë. Për herë të parë, kampionët e luftës të Ushtrisë së Kuqe portretizohen si qenie njerëzore dhe sigurojnë depërtim në brendësinë e një ushtari sovjetik. Nuk do të jetë e lehtë për Putin dhe mbështetësit e tij post-sovjetik që ta vendosin këtë ditar në kabinetin helmues për propagandën anti-ruse ".

Per Landin

  • "Ditari i Gjermanisë 1945-1946" është i rëndësishëm në shumë mënyra. Nga një perspektivë e pazakontë, një dëshmitar okular përshkruan çlirimin e Polonisë dhe Gjermanisë Lindore nga ana e ushtrisë sovjetike. Fakti që ky libër ekziston fare është arsye për të qenë mirënjohës ndaj autorit të saj, sepse në Ushtrinë e Kuqe ishte e ndaluar të mbani një ditar për arsye sigurie.Megjithatë, toger ukrainas Gelfand e ka injoruar këtë ndalim. Pavarësisht nga papërsosmëria e saj, kjo ditar është në kundërshtim të ashpër me mendimin e shumë historianëve të rishikimit, se fitorja e madhe e njerëzimit mbi Hitlerin ishte një sulm i hordhive të Stalinit në qytetërimin perëndimor ".

Stefan Lindgren

BibliografiaRedakto


ReferimetRedakto