Wolverine, lindur si James Howlett dhe shpesh emërohet Logan, është një personazh stripiMarvel Comics-universit dhe anëtar të X-Men po ashtu edhe të The Avengers. I krijuar prej shkrimtarit Len Wein dhe artistit John Romita Sr, Wolverine pati prezencën e tij të parë në stripin e mirënjohur Incredible Hulk #180-181 (tetor 1974).

Wolverine

Në filmat X-Men (X-Men, X2 dhe X-Men: The Last Stand) Wolverine u paraqit nga Hugh Jackman po ashtu edhe në filmin të ardhshëm Wolverine.