Hape menynë kryesore

UdhëheqësRedakto

NgjarjeRedakto

janar
  • Qeveria komuniste e përkohshme ra dakord që Kosovën t'ia lë Jugosllavisë si një rajon autonom.
  • Qeveria filloi të dënojnë mijëra "kriminelëve të luftës" dhe "armiq të popullit" me vdekje ose në burg, dhe të bëjë si prona shtetërore industritë, transportin, pyjet, dhe fushat.[1]
prill
gusht
  • Reforma të thella bujqësore filloi nën të cilën rreth gjysma e tokës së punueshme u rishpërndahet fshatarëve nga tokat e pasanikëve ndërsa shumica e pronave të kishave u shtetëzuan.
  • (UNRRA) Ndihmat dhe Riaftësimi i Administrimit nga Kombet e Bashkuara filluan të dërgojnë furnizimeve në Shqipëri.[1]
nëntor
  • Bashkimi Sovjetik e njohu qeverinë e përkohshme të Shqipërisë.
  • Britania dhe Shtetet e Bashkuara të bëjë njohje të plotë diplomatike të kushtëzuar.[1]
dhjetor
  • Në zgjedhjet për Kuvendin Popullor vetëm kandidatët nga Fronti Demokratik ishin në fletëvotim.[1]

LindjeRedakto

VdekjeRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c d e "Shqipëria:Kronologjia e Ngjarjeve Kryesore". countrystudies.us (në anglisht). Country Studies. Marrë më 17 tetor 2015.