Një ambulancë është një automjet i pajisur mjekësor që transporton pacientë në objektet e trajtimit, siç janë spitalet. Në mënyrë tipike, kujdesi mjekësor jashtë spitalit i ofrohet pacientit gjatë transportit.

Ambulanca Fiat DucatoBritaninë e Madhe.

Ambulancat përdoren për t'iu përgjigjur urgjencave mjekësore nga shërbimet e urgjencës mjekësore (EMS). Për këtë qëllim, ato përgjithësisht janë të pajisura me drita paralajmëruese dhe sirena ndezëse. Ata mund të transportojnë me shpejtësi paramedikët dhe reaguesit e tjerë të parë në vendngjarje, të mbajnë pajisje për administrimin e kujdesit urgjent dhe të transportojnë pacientët në spital ose kujdes tjetër përfundimtar. Shumica e ambulancave përdorin një dizajn të bazuar në furgona ose kamionçina. Të tjerët marrin formën e motoçikletave, autobusëve, limuzinave, avionëve dhe varkave.

Në përgjithësi, automjetet llogariten si një ambulancë nëse mund të transportojnë pacientë. Megjithatë, ndryshon sipas juridiksionit nëse një automjet transporti pacientësh jo urgjent (i quajtur gjithashtu ambulette) llogaritet si një ambulancë. Këto automjete nuk janë zakonisht (megjithëse ka përjashtime) të pajisura me pajisje për mbështetjen e jetës, dhe zakonisht ekuipazhohen nga staf me më pak kualifikime sesa ekuipazhi i ambulancave të urgjencës. Në të kundërt, agjencitë EMS mund të kenë gjithashtu automjete të reagimit emergjent që nuk mund të transportojnë pacientë. Këto njihen me emra të tillë si automjete EMS jotransportuese, makina fluturuese ose automjete të reagimit.

Termi ambulancë vjen nga fjala latine "ambulare" që do të thotë "të ecësh ose të lëvizësh" që është një referencë për kujdesin e hershëm mjekësor ku pacientët lëvizeshin duke ngritur ose lëvizur me rrota. Fjala fillimisht nënkuptonte një spital në lëvizje, i cili ndjek një ushtri në lëvizjet e saj. Ambulancat (Ambulancias në spanjisht) u përdorën për herë të parë për transport urgjent në 1487 nga forcat spanjolle gjatë rrethimit të Málaga nga monarkët katolikë kundër Emiratit të Granadës. Gjatë Luftës Civile Amerikane, automjetet për transportimin e të plagosurve nga fusha e betejës quheshin vagona të ambulancës. Spitalet fushore quheshin ende ambulanca gjatë Luftës Franko-Prusiane të 1870 dhe në Luftën Serbo-Turke të 1876 edhe pse vagonët u referuan për herë të parë si ambulanca rreth 1854 gjatë Luftës së Krimesë.

Referenca

Redakto