Arkitektura Kadamba ishte një stil arkitekture tempujsh i themeluar nga Mayurasharma në shekullin e IV të e.s. në KarnatakaIndisë[1] Dinastia Kadamba krijoi një stil të ri arkitekture që qe baza e stilit Hoysala të arkitekturës, Zhivlloi një shkollë origjinale skulpture, që qe pararendëse e një serie skulptorësh të Indisë së jugut.[2] Shumë tempuj në Aihole, Badami dhe Hampi janë ndërtuar në stilin arkitekturor Kadamba. Dinastia Kadamba e Banavasi-t ishte një dinasti e lashtë mbretërore e rajonit të Karnataka-s që sundoi nga viti 345 deri në vitin 525 dhe që dhanë një kontribut të hershëm domethënës në trashëgiminë arkitekturore indiane.[3][4]

Sintezë e mjaft stileve arkitekturore gjatë Dinastisë Kadamba
Tempulli i Lakshmi Devit në Doddagaddavalli, Shikara (kulla) e Dinastisë Kadamba me Kalasa (majëz) në krye
Tempulli Madhukeshwara

HistoriaRedakto

 
Tempulli Bhuvaraha Narasimha në Halasi, Karnataka

Midis viteve 345 deri në 525 të e.s., dinastia e lashtë mbretërore e Karnataka-s, Kadamba dha kontribute të hershme në Arkitektrën e Karnataka-s dhe ata janë zanafillësit e saj.[5] Dinastia Kadamba krijoi një stil të ri arkitekturor që do të ishte baza e stilit arkitekturor Hoysala, zhvilluan një shkollë origjinale skulpture, që ishte pararendëse e një sërë skulptorëve të Indisë jugore.[6] Shumë tempuj në Aihole, Badami dhe Hampi janë ndërtuar në stilin arkitekturor Kadamba. Dr. G. M. Moraes mendon se përveç disa veçorive, Dinastia Kadamba integroi një larmi stilesh në arkitekturën e tyre, të rrjedhura nga pararendësit dhe sundimtarët e tyre, duke u bazuar për shembull në traditën arkitekturore të Satavahanas. Dinastia Kadamba ishte krijuesja e arkitekturës së Karnataka-s.[7] Tempujt Kadamba vimana zakonisht me plan katror, kulla është në formë piramidale dhe përbëhet nga një seri shtresash horizontale të shkallëzuar të dekoruara me seri uniforme projeksionesh katërkëndore vertikale dhe vestibule të mbuluara të ngjitur me vimana-n, shtresat janë më të shumta dhe më pak të ngritura, duke u munguar zbukurimi i pavjonit. Tempulli Madhukeshëara (i zotit Shiva) në Banavasi u ndërtua nga Dinastia Kadamba dhe ka një ndërtim të ndërlikuar guri të gdhendur.[8] I ndërtuar fillimisht nga Dinastia Kadamba, pësoi, përgjatë një periudhe prej një mijë vjetësh, shumë shtesa dhe rinovime, nga sunduesit Chalukya të Sonda-s. "Kadambotsava", një festival i përvitshëm mbahet aty në muajin e dhjetorit.[8] Arkitektura dhe skulptura Kadamba kontribuan në themelimin e stilit Chalukya-Hoysala.

Shikara KadambaRedakto

Veçoria më e shquar e arkitekturës Kadamba ishte Shikhara e quajtur Shikara Kadamba. Kulla ngrihet në shkallë pa ndonjë dekorim (shikara në formë piramide) me majëz (Stupika ose Kalasha) në krye. Me raste piramidat kishin dritare të hapura. Ky stil Shikhara-sh u përdor mjaft shekuj më vonë, duke ndikuar në Tempullin Doddagaddavalli në periudhën Hoysala dhe tempujt Mahakuta në Hampi.[9]

 
Tempull i rrënuar në Aihole pranë tempullit te Durgës, në stilin Kadamba

Tempujt në stilin arkitekturor KadambaRedakto

Monumentet e shekullit të V në Halasi janë strukturat më të vjetra të mbijetuara të stilit Kadamba. Veçoria më e shquar është Shikhara Kadamba me një Kalasa në majë. Arkitektura Kadamba përbën një lidhje të rëndësishme midis arkitekturave Shatavahana, Pallava dhe Chalukya. Elementet e Arkitekturës Kadamba u morën nga Arkitektura Hoysala.[10] Në distriktin Belgaum, tempujt Hattikeshwara, Kalleshwara dhe Someshwara në Halasi dhe grupi i tempujve në Kadaroli ilustrojnë më së miri arkitekturën Kadamba. Basadi i vjetër xhainist që përmban një faltore të shenjtë dhe një sukanasi në Halasi është tempulli më i vjetër prej guri në Karnataka. Halasi është në sfond të Ghatseve perëndimore në atmosferë të gjelbër të harlisur. Ishte kryeqyteti i dytë i Kadambave të Banavasi-t. Tempulli i stërmadh Bhuvaraha Narasimha[11] ka imazhe të larta të Varaha-s, Narasimha-s, Narayana-s dhe Surya-s. Vendi ka një fortesë dhe tempuj të Gokarneshswara-s, Kapileshwara-s, Swarneshwara-s dhe Hatakeshwara-s. Në Halasi gjenden grupe monumentesh si tempujt Kalmeswara, Suvarneswara, Ramalingeswara dhe Bhuvaraha.

Aihole

Shumë tempuj në Aihole duke përfshirë kompleksin e tempujve Ramlingesvara, tempullin Badigergudi dhe faltore të vogla në kompleksin tempullor të Durga-s, kompleksin tempullor Tryambakeshwara, tempullin e rrënuar në kompleksin tempullor Mallikarjuna, faltoret në kompleksin tempullor Jyotirlinga, tempulli i vogël në kompleksin tempullor Hucchimalli, tempujt e rrënuar të kompleksit tempullor Galaganatha dhe shumë tempuj përgjatë lumit Malaprabha janë ndërtuar në stilin arkitekturor Kadamba.

Badami

Grupi i tempujve Mallikarjuna në stilin Kadamba dhe Grupi i tempujve Bhutanatha në Badami.

Hampi

Duke përfshirë tempujt xhain dhe dy tempuj të Shiva-s si dhe shumë tempuj të rrënuar në kodrën Hemakuta në Hampi, janë ndërtuar në stilin arkitekturor Kadamba.

Mahakuta

Ka shumë faltore me superstrukturë Kadamba në Mahakuta duke përfshirë tempullin Bhimeshwara ling, tempull i rinovuar jashtë kompleksit kryesore të tempujve.

 
Grupi i tempujve Mallikarjuna në Badami
Bandalike

Në Bandalike (ose Bandalika), që është rreth 35 km nga Shikaripura, ka shumë tempuj dhe Basadi, duke përfshirë Basadin Shantinath, tempullin Sahasralinga dhe tempujt tremurti Someshwara që janë të periudhës Rastrakuta dhe Kadamba të ndërtuar në stilin e arkitekturës Kadamba.

Distrikti Belgaum
 • Tempulli Kamala Narayana në Degaon (Degamve/Devgram)
 • Tempulli i rrënuar në Konnur[12] është 4 km nga ujëvarat Gokak.
 • Basadi Kamala[13] në Belagavi.
 • Tempulli Bhutnath në Torgal (fortesa Torgal) afër Munvalli-t në distriktin Belgaum.
 • Tempulli Panchlingeshwara në Munavalli distrikti Belgaum ka shikhara Kadamba.
 • Tempulli Ramalingaeshwara në Bailhongal.
 • Ka pak tempuj të rrënuar në Hooli me shikhara Kadamba.
 • Tempulli i rrënuar pranë lumit në Kadaroli[14] ka shikara në stilin Kadamba.
Distrikti Uttara Kannada
 • Duke përfshirë tempujt Madhukeshwara dhe Parvati shumë tempuj të tjerë në Banavasi kanë stilin e shikarave Kadamba.
 • Ratnatraya Basti në Bilgi, një fshat i vogël afër Siddapura, në distriktin Uttara Kannada të Karnataka-s.
 • Tempulli Shankara Narayana i shekujve të XII dhe XIV[15] në Haliyur dhe Tempulli Venkataramana Swamy[16] në Muttinkere pranë Sonda-s në Sirsi Taluk të distriktit Uttarkannada.
 • Tempulli Mallikarjuna në Haliyal.
 
Dy tempuj të Shivës në kodrën Hemakuta në Hampi
Distrikti Hasan
 • Tempulli Yoga Narasimha në Holalu në distriktin Hasan.
 • Tempulli Kadamba i Shiva-s Bettada Byreshwara i ndërtuar në gurë të zinj pranë Hanbal-it, një stacion kodrinor i Sakleshpur-it (në Malet Perëndimore Ghat) në distriktin Hasan.
 • Tempulli Keerthinarayana në stilin Kadamba[17] është në Heragu në distriktin Hasan.
Distrikti Gadag
 • Tempulli i vjetër Jain në Lakshmeshwara ka shikara në stilin Kadamba.
 • Tempulli Trilingeshwara në Hosur të distriktit Gadag.
 • Tempulli Narasimha, në kompleksin tempullor Veera Narayana në Gadag.
Distrikti Haveri
 • Tempulli Kere Someshwara në Kalakeri në Hangal Taluk të distriktit Haveri,[18] është në stilin arkitekturor të shikaras Kadamba.
 • Tempulli Basavann në kompleksin tempullor Chaudayyadanapura Mukteshwara, në distriktin Haveri.
 • Tempulli Narasimha në Narasapura pranë Chaudayyadanapura-s, distrikti Haveri.
 • Tempulli Veerabhadra në Hale Honatti në Ranebennur Taluk të distriktit Haveri.
 
Faltore me shikhara të stilit Kadamba në Mahakuta
Distrikti Chikmagalur
 • Tempulli Bhairaveshwara në Bhairapur në stilin Kadamba, 22 km nga Mudigere në distriktin Chikmagalur pranë Kukke Subramanya.
 • Tempulli Prasanna Rameshwara Devarunda, Mudigere në distriktin Chikmagalur.
 • Tempujt Malahanikareshvara dhe Bhavani Shringeri.
Pjesë të tjera të Karnataka-s
 • Tempulli i shek. të XII të Shivas në Udri Shimoga[19] i ndërtuar në stilin Kadamba.
 • Tempujt Mallikarjuna dhe Neelakanteshwara, në Kalasi.
 • Tempulli Tryambakeshwara (Trikutachala) me Shikhara Kadamba në Kavital në Manvi taluk në distriktin Raichur.
 • Tempulli xhain në kodrën Brahmagiri[20] në distriktin Chitradurga.
Pjesë të tjera të Indisë
Maharashtra
 • Tempulli Panchaganga në Kolhapur i ndërtuar në stilin Kadamba.
 • Tempulli Mahabaleshwar, Tempulli Krishnai në Maharashtra.
 • Math-i Kaneri në stilin kadamba gjendet në Karveer tehsil në distriktin Kolhapur të Maharashtra-s.
Andhra Pradeshi
 • Tempujt në Srisailam të ndërtuar gjatë periudhës Vijayanagara (nga Harihara Raya) kanë shikara të stilit Kadamba.
 • Grupi i tempujve Papanasi në Alampur të Andhra Pradeshit janë ndërtuar në stilin arkitekturor Kadamba.
 • Tempulli Chaya Someshwara[21] në Panagal në Nalgonda.

Stilet e përziera të arkitekturës KadambaRedakto

Stili arkitekturor Chalukya-Kadamba
 • Tempulli Uma Maheshwara[22]Hosagunda në Sagar taluk të distriktit Shimoga.
Stili arkitekturor Hoysala-Kadamba
 • Tempulli Aghoreshwara në Ikkeri.
 • Tempulli Trikutachala i periudhës së vonë Hoysala i ndërtuar në granit ka shikhara Kadamba Nagara.[23]
 • Tempulli Eshwara në Malali (Holenarasipura Taluk) në distriktin Hassan të Karnataka-s, një strukturë e hershme Hoysala me shikara të stilit Kadamba Nagara.
 • Tempulli i Lakshmi Devit në Doddagaddavalli ndërtuar nga Hoysala-t.
Stili arkitekturor Kadamba-Yadava

Tempuj me këtë stil: Tempulli Ananta Vasudeva; Tempulli Champakesvara Siva; Tempulli Lingaraja; Tempulli Mangalesvara Siva; Tempulli Purvesvara Siva; Tempulli Rajarani; Tempulli Yameshwar; Tempulli Mahavinayak dhe Tempulli Baladevjew.

Shiko edheRedakto

ReferimeRedakto

 1. ^ "Kadamba Style Temple Architecture". Marrë më 2011-07-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ The Kadamba Kula A History of Ancient and Mediaeval Karnataka Reprint Bombay 1931 Edition -Preface. George M. Moraes, H. Heras S.J.(Asian Educational Services). Marrë më 2013-08-26. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 3. ^ "Madukeshwara temple". Marrë më 26 shtator 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Dr. Jyotsna Kamat. "Ancient City of Banavasi". 1996-2006 Kamat's Potpourri. Kamat's Potpourri. Arkivuar nga origjinali më 9 nëntor 2006. Marrë më 28 nëntor 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Kadambas of Banavasi". Marrë më 22 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ George M. Moraes: Kadamba Kula: A History of Ancient and Mediaeval Karnataka; B. X. Furtado; 1931; kontrolluar më 26 gusht 2013
 7. ^ Suryanatha Kamat: A Concise History of Karnataka: From Pre-Historic Times to The Present; Archana Prakashana, Bangalore, 1980, kontrolluar më 26 shtator 2009, fq. 37–38
 8. ^ a b "Architectural Wonders". Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2009. Marrë më 3 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Kadambas of Banavsi". Arkivuar nga origjinali më 13 maj 2012. Marrë më 26 shtator 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Kadamba Architecture - Banavasi". Arkivuar nga origjinali më 8 janar 2014. Marrë më 23 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Kadamba glory" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 prill 2012. Marrë më 3 shtator 2008.
 12. ^ Tempulli i rrënuar në Konnur[lidhje e vdekur]
 13. ^ "Kamal Basti has Kadamba Nagara shikara" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 12 janar 2014. Marrë më 23 gusht 2013.
 14. ^ Kadaroli[lidhje e vdekur]
 15. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2013. Marrë më 3 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 16. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2013. Marrë më 3 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 17. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 25 nëntor 2009. Marrë më 3 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 18. ^ "Six chosen for development as 'Heritage Cities' in State" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 29 janar 2008. Marrë më 3 shtator 2013.
 19. ^ "http://asibengalurucircle.org/images/shimoga-26-big.jpg në sitin". Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2013. Marrë më 3 korrik 2016. {{cite web}}: Lidhje e jashtme në |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ [1][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur]
 21. ^ Chaya Someshwara temple
 22. ^ "Renovation work of Uma Maheshwara temple begins". Marrë më 27 gusht 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Channakesva Temple Together Ëith Adjacent". Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2013. Marrë më 27 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "Goa - Tambdi Surla Temple - Kadamba-Yadava architecture". Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2013. Marrë më 23 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

BibliografiaRedakto