Hape menynë kryesore

Balenat me mustaqe (emri sistematik Mysticeti) formojnë një nënrend të rendit Cetacea, ku përfshihen katër familje:Balaenidae (balenat e duhura), Balaenopteridae (balenat me hulli), Cetotheriidae (balenat e duhura të vogla), dhe Eschrichtiidae (balena e hirtë). Pesëmbëdhjetë lloje të balenave me mustaqe janë përshkruar. Mendohet të jenë ndarë nga balenat me dhëmbë të nënrendit Odontoceti, rreth 34 milionë vjet më parë. Balenat dhe delfinët, grupet parafiletike të cetaceve, si dhe marsuinët, i përkasin degës Cetartiodactyla, së bashku me dy thundrakët me majë; lloji i tyre më i afërt i gjallë është kali i Nilit, me të cilin u ndanë rreth 40 milionë vjet më parë.

Balenat me mustaqe
Humpback stellwagen edit.jpg
Balena gungaçe
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Cetacea
Nënrendi: Mysticeti
Familjet

Balaenidae
Balaenopteridae
Cetotheriidae
Eschrichtiidae

TaksonomiaRedakto

Shiko dheRedakto