harta e Bosnës

GjeografiaRedakto

Në aspektin historik dhe gjeografik, ky regjion me emrin Bosna përfshinë pjesën veriore të shtetit të sotshëm të Bosnjës dhe Hercegovinës. Në gjuhën ilire Bathinus lexohet Basinus, dhe paraqet formën latine të shprehjes ilire Basan, nga e cila sllavët e ardhur e kan shndrruar në Bosna, nga mënyra e transformimit fonetik nga Bathinus (Basinus) dhe Basan sëpari u quajt Bosina, e mandej Bosna.[1]

Regjioni kryesisht shtrihet në Malet Dinare dhe shtrihet përgjat kufirit të ultësisrës së Panonisë, deri te lumi Sava në veri dhe Drina në lindje.

Bosna si regjion përfshinë teritor prej 41 000 km2 , e që përfshinë 80% të teritorit të sotshmë të shtetit të B dhe H. Kufi zyrtar në mes resgjionit të Bosnës dhe regjionit jugor Hercegovinës nuk ekziston. Këto dy regjione nga mesjeta përbëjnë një njësi gjeopolitike, ndërsa emri “Bosna” zakonisht në aspektin historik dhe gjeopolitik përdoret për të dy regjionet ( Bosnja dhe Hercegovina).

RelieviRedakto

KlimaRedakto

HistoriaRedakto

DemografiaRedakto

Qytetet më të mëdhaRedakto

shie dheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Korijeni Bosne i bosanstva, Dr. Enver Imamović, Sarajevo, maj 1995.