Capra është një gjini e dhisë, në përbërje të së cilës hyjnë deri në nëntë lloje, duke përfshirë edhe dhi të egra, markhor, dhe disa lloje të njohura si ibeksi. Dhia shtëpiake (Capra aegagrus hircus) është një lloj i zbutur i dhive të egër (Capra aegagrus). Dëshmitë lidhur me zbutjen e dhive datojnë para më shumë se 8,500 vjetësh.

Dhia
Dhia e Hasit
Statusi i ruajtjes
E zbutur
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Capra
Nëngjinia:
Lloji:
Nënlloji:
Emri trinomial
Capra aegagrus hircus
(Linnaeus, 1758)
Sinonimet

Capra hircus

Dhitë e racës shqiptare

Karakteristikat Redakto

Dhitë e egra janë kafshë të habitateve malore. Ato janë shumë të shkathëta dhe të guximshme, të afta për t'u ngjitur lartë në shkëmbinjë të zhveshur dhe të mbijetojnë në bimësi të rrallë. Dhitë mund të dallohen nga delja (Ovis), që përfshin delet, me gjëndrat aromatike afër këmbëve, në ijë, dhe para syve, mungesa e gjëndrave të tjera të fytyrës, nga prania mjekrrës te cjapët (meshkujtë e dhisë), si dhe nga qimet e thyera në gjunjët e kraharorit. [1] [2] [3]

 
Cjapi Nubian ibex

Llojet dhe nënllojet Redakto

 
Dhia e egër në malet shkëmbore
 
Dhitë në natyrë 
  Capra caucasica West Caucasian tur
  Capra cylindricornis East Caucasian tur
  Capra falconeri Markhor
  Capra aegagrus Wild goat
  Capra (aegagrus) hircus Domestic goat
  Capra sibirica Siberian ibex
  Capra pyrenaica Spanish ibex
  Capra walie Walia ibex
  Capra ibex Alpine ibex
  Capra nubiana Nubian ibex

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Parrini, F.; etj. (2009). "Capra ibex (Artiodactyla: Bovidae)". Mammalian Species (në anglisht). 830: 1–12. doi:10.1644/830.1.
  2. ^ Nathalie Pidancier, Steve Jordan, Gordon Luikart, Pierre Taberlet: Evolutionary history of the genus Capra (Mammalia, Artiodactyla): Discordance between mitochondrial DNA and Y-chromosome. Molecular Phylogenetics and Evolution 40 (2006) 739–749 online Arkivuar 10 shtator 2012 tek Archive.today
  3. ^ Phylogenetic Reconstructions in the Genus Capra (Bovidae, Artiodactyla) Based on the Mitochondrial DNA Analysis. Russian Journal of Genetics, 2007, Vol. 43, No. 2, pp. 181–189. online Arkivuar 14 prill 2020 tek Wayback Machine

Lidhje të jashtme Redakto