Emevitët ose Omajadët ishin një familje arabe e cila erdhi në pushtet duke krijuar Kalifatin Emevi midis viteve 661 dhe 750 dhe më vonë edhe në Iberinë Islame ndërmjet viteve 750 dhe 1031. Në periudhën para-islame, ata ishin një fis i spikatur kurejshi, si pasardhës të Umaja ibn Abd Shams. Përkundër kundërshtimit të vendosur ndaj profetit islamik Muhammed, Omajjadët përqafuan Islamin përpara vdekjes së këtij të fundit në vitin 632. Një anëtar i klanit, Othmani, vazhdoi të bëhej kalifi i tretë Rashidun në vitet 644 - 656, ndërsa anëtarët e tjerë ishin guvernatorë në pozita të ndryshme. Një prej këtyre guvernatorëve, Muavije I, fitoi Luftën Civile të Parë Muslimane në vitin 661 dhe themeloi Hilafetin Omajad me kryeqytetin e saj në DamaskSirisë. Kjo shënoi fillimin e dinastisë Emevi, dinastisë së parë të trashëguar në historinë e fesë islame dhe dinastia e vetme që sundoi mbi të gjithë botën islame të kohës së saj.

Linja sufjanide e themeluar nga Muavija dështoi në vitin 683 dhe autoriteti omajad u sfidua në Luftën e Dytë Civile Muslimane, por dinastia përfundimisht mbizotëroi nën Marvan I, i cili themeloi linjën marvanide të kalifëve omajad. Omajadët nxitën pushtimet e hershme myslimane, duke përfshirë Afrikën e Veriut, Spanjën, Azinë Qendrore dhe Sindin, por lufta e vazhdueshme shteroi burimet ushtarake të shtetit, ndërsa revoltat e Alidëve dhe rivalitetet fisnore e dobësuan regjimin nga brenda. Më në fund, në vitin 750 Revolucioni Abasid rrëzoi kalifin Marvan II dhe masakroi pjesën më të madhe të familjes. Një nga të mbijetuarit, Abd al-Rahman, nipi i kalifit Hisham ibn Abd el-Malik, u arratis në Iberinë Muslimane (el-Andalus), ku themeloi Emiratin Omajad të Kordobës, të cilin Abd al-Rahman III e ngriti në status. i një kalifati në vitin 929. Pas një epoke të shkurtër të artë, Hilafeti i Kordobës u shpërbë në disa mbretëri të pavarura taifash në vitin 1031, duke shënuar kështu një fund përfundimtar të dinastisë Omajad.

Lista e kalifëve omajad

Redakto
Kalifati Emevi
Kalifi Sundimi
Muavije I ibn Ebī Sufjan 28 korrik 661 – 27 prill 680
Jezid I ibn Muavije 27 April 680 – 11 November 683
Muavije II ibn Jezid 11 November 683– June 684
Marvan I ibn el-Ḥakam June 684– 12 April 685
Abdulmelik ibn Mervani 12 April 685 – 8 October 705
El-Ualid I ibn Abdulmelik 8 tetor 705 – 23 shkurt 715
Sulejman ibn Abdulmelik 23 shkurt 715 – 22 shtator 717
ʿUmer II ibn Abdulaziz 22 shtator 717 – 4 shkurt 720
Jezid II ibn Abdulmelik 4 shkurt 720 – 26 janar 724
Hisham ibn Abdulmelik 26 janar 724 – 6 shkurt 743
El-Ualid II ibn Jezid 6 shkurt 743 – 17 prill 744
Jezid III ibn el-Ualid 17 prill 744 – 4 tetor 744
Ibrahim ibn el-Ualid 4 tetor 744 – 4 dhjetor 744
Mervan II ibn Muḥammed 4 dhjetor 744 – 25 janar 750
Dinastia përfundoi me Kalifatin Emevi pas Revolucionit Abasid
Dinastia u rrëzua nga Abasidët