Hilafeti Rashidun (Arabisht: اَلْخِلَافَةُ ٱلرَّاشِدَةُ‎, romanizuar: al-Khilāfah ar-Rāšidah) ishte i pari nga katër kalifatët kryesorë të themeluar pas vdekjes së pejgamberit islam Muhamed. Ajo u sundua nga katër kalifët e parë të njëpasnjëshëm (pasardhësit) e Muhamedit pas vdekjes së tij në vitin 632 të erës sonë (11 hixhri). Këta kalifë njihen kolektivisht në Islamin Synit si Rashidun, ose kalifë "të udhëzuar drejt" (اَلْخُلَفَاءُ ٱلرَّاشِدُونَ al-Khulafāʾ ar-Rāšidūn). Ky term nuk përdoret në Islamin Shiit, pasi myslimanët shiitë nuk e konsiderojnë legjitim sundimin e tre kalifëve të parë.

Kalifati Rashidun
الخلافة الراشدة
632–661
Hilafeti Rashidun arriti shtrirjen e tij më të madhe nën kalifin Othman, në vitin 654.
Hilafeti Rashidun arriti shtrirjen e tij më të madhe nën kalifin Othman, në vitin 654.
KryeqytetiMedina (632–656)
Kufe (656–661)
Gjuhët e zakonshmeArabishtja klasike
Besimi
Islam
Qeveria
Lloji i qeverisjesHilafeti
Kalif 
• 632–634
Ebu Bekri (i pari)
• 634–644
Umeri
• 644–656
Othmani
• 656–661
Aliu
• 661–661
Hasani (last)[a]
Historia 
632
633
• Ngjitja e Ymerit
634
• Ngjitja e Osmanit
644
• Vrasja e Osmanit dhe ngjitja e Aliut
656
• Fitneja e Parë (konflikt i brendshëm) përfundoi pas abdikimit të Hasanit
661
Sipërfaqja
655[2]6,400,000 km2 (2,500,000 sq mi)
Ekonomia
MonedhaDinar
Dirhem
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Medina Islamike
Perandoria Bizantine
Perandoria Sasaniane
Gasanidët
Eksarhati i Afrikës
Hilafeti Emevi
Emir el-Muminin (أمير المؤمنين) dhe Kalif (خليفة)

Kalifati Rashidun karakterizohet nga një periudhë njëzet e pesëvjeçare e zgjerimit të shpejtë ushtarak të ndjekur nga një periudhë pesëvjeçare e grindjeve të brendshme. Ushtria Rashidun numëronte më shumë se 100,000 burra në kulmin e saj. Në vitet 650, përveç Gadishullit Arabik, kalifati ia kishte nënshtruar Levantin Transkaukazit në veri; Afrika e Veriut nga Egjipti deri në Tunizinë e sotme në perëndim; dhe Rrafshnalta iraniane në pjesë të Azisë Qendrore dhe Azisë Jugore në lindje. Katër kalifët Rashidun u zgjodhën nga një trup i vogël elektoral i përbërë nga anëtarë të shquar të konfederatës fisnore Kurejsh të quajtur shūrā (arabisht: شُـوْرَى‎, lit. 'konsultim').

Kalifati u ngrit pas vdekjes së Muhamedit në vitin 632 të erës sonë dhe debati pasues mbi pasardhjen e udhëheqjes së tij. Ebu Beqiri, një shok i ngushtë i Muhamedit nga klani Benu Tejm, u zgjodh udhëheqësi i parë Rashidun dhe filloi pushtimin e Gadishullit Arabik. Ai sundoi nga viti 632 deri në vdekjen e tij në vitin 634. Ebu Bekri u pasua nga Omeri, pasardhësi i tij i caktuar nga klani Benu Adi, i cili vazhdoi pushtimin e Persisë, duke çuar përfundimisht në rënien e Perandorisë Sasaniane në vitin 651. Omeri u vra në vitin 644 nga një skllav persian dhe u pasua nga Othmani, një anëtar i fisit Benu Umeje, i cili u zgjodh nga një komitet prej gjashtë personash i organizuar nga Omeri. Nën Othmanin filloi pushtimi i Armenisë, Farsit dhe Horasanit.

Othmani u vra nga rebelët egjiptianë në vitin 656[3] dhe u pasua nga Aliu, një anëtar i fisit Benu HashimMuhamedit, i cili kryesoi luftën civile të njohur si Fitneja e Parë (656–661). Lufta ishte kryesisht midis atyre që besonin se Othmani ishte vrarë në mënyrë të paligjshme, duke mbështetur kushëririn e tij dhe guvernatorin e Levantit Muavijeh, dhe atyre që besonin se vrasja e tij ishte e merituar, duke mbështetur kalifin Ali. Lufta civile furcoi përgjithmonë ndarjen midis myslimanëve sunitë dhe shiitë, me myslimanët shiitë që besonin se Aliu ishte kalifi dhe Imami i parë i ligjshëm pas Muhamedit, duke favorizuar lidhjen e gjakut të tij me Muhamedin.[4] Përveç kësaj, një fraksion i tretë në luftë besonte se si Aliu ashtu edhe Muavija duhet të rrëzoheshin dhe një kalif i ri të zgjidhej nga shura; ky fraksion mbështeti guvernatorin e Egjiptit Amr ibn el-As. Lufta çoi në fundin e Kalifatit Rashidun dhe themelimin e Kalifatit Emevi në vitin 661 nën Muavijen.

Shënimet

Redakto
  1. ^ Hasani mbeti kalif për gjashtë muaj dhe Muhammedi parashikoi se "kalifati pas meje në umetin tim do të zgjas për tridhjetë vite. Pastaj do të ketë mbretërim pas kësaj."[1] Dhe këto gjashtë muaj përfshijnë Hasanin.

Referime

Redakto
  1. ^ Sunan Abu Dawud Kitaab us-Sunnah, Chapter on Chalips, Hadith no. 4647
  2. ^ Rein Taagepera (shtator 1997). "Expansion and Contraction Patterns of Large Polities: Context for Russia". International Studies Quarterly (në anglisht). 41 (3): 495. doi:10.1111/0020-8833.00053. JSTOR 2600793.
  3. ^ Hinds, Martin (tetor 1972). "The Murder of the Caliph 'Uthman". International Journal of Middle East Studies. 3 (4): 457. doi:10.1017/S0020743800025216. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Triana, María (2017). Managing Diversity in Organizations: A Global Perspective (në anglisht). Taylor & Francis. fq. 159. ISBN 9781317423683.