Enkelejda Shkoza (Shkosa) është mexo-soprano e njohur ndërkombëtare nga Tirana lindur më 1969 me banim në Itali pas emigrimit në 1990. Karriera operistike filloi në Strasburg, me veprën Stabat Mater të Pergolezit.

Biografia artistikeRedakto

  • Itali 1995, studioi për kanto në konservatorin e Milanos dhe në të njëjtin vit fitoI konkursin “Lejla Gencer” në Stamboll.Enkekelejda është anëtare e Fondacionit kulturor Opera pa kufij të krijuar nga pianistja Edlira Dedja me banim në Zvicër dhe ka bashkëpunuar në koncerte patriotike dhe bamirësie. Shkoza njihet më shumë për veçorinë dhe ndjeshmërinë gjatë interpretimit të personazheve në repertorin e pasur të kompozitorit italian Giuseppe Verdi në jubileun e tij.

BashkëpunimetRedakto

  • Performuese dhe interprete e vlerësuar tek Teatrot e Italisë dhe të Europës si Reims, Al Teatro di Regio Di Torino, Teatro Donizetti di Bergamo, Teatro Comunale di Bologna, Teatro San Carlo di Napoli Monaco di Baviera, Covent Garden di Londra, l'Opéra Bastille di Parigi Semperoper di Dresda, Staatsoper di Viena, ThéÃtre du ChÃtelet,La Scala di Milano. Enleleida Shkoza vazhdon të bashkëpunojë me dirigjentë të njohur në botë si Colin Davis, Riçardo Chailly, Bruno Campanella, Myung Chung, James Conlon, Daniel Oren, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Gianluigi Gelmetti, Donato Renzetti, Marcello Viotti.

ReferimeRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto