Rajoni i Epirit ose Periferia e Epirit, (greqisht: Ήπειρος/Ípeiros) është një nga trembëdhjetë rajonet administrativeGreqisë. Kufizohet në lindje me rajonin e Maqedonisë Perëndimore, në jug me Greqinë Perëndimore, në perëndim me detin Jon dhe ishujt e Jonit, në veri nga Shqipëria. Rajoni ka sipërfaqe 9.200 km² dhe është pjesë e rajonit historik më të gjerë, Epirit.

Historia

Redakto

Rajoni i Epirit ka qenë populluar nga fise të lashtë ku më kryesore janë Molosët, Thesprotët dhe Kaonët.

Ndarja administrative

Redakto
 
Ndarja administrative e rajonit të Epirit në komuna. Me të verdhë paraqitet Çamëria, me të kuqe, Janina, me blu, Preveza dhe me jeshile, Narta

Rajoni i Epirit është e ndarë në katër njësi rajonale ose qark(më parë të njohura si prefektura, nomoi), të cilat ndahen më tej në komuna (dimoi). Qarqet janë: Çamëri, Janina, Narta dhe Preveza.

Qarqet Popullsia Vendbanime Komuna
Qarku i Çamërisë 46.091 7 Filati, Gumenica, Suli
Qarku i Janinës 170.239 24 Dodona, Janina, Konica, Mecova, Pogoni, Xhumerka e Sipërme, Zagori, Zica
Qarku i Nartës 78.134 11 Narta, Gjergj Karaiskaqi, Qendër Xhumerka, Nikolla Skufa
Qarku i Prevezës 59.356 9 Parga, Preveza, Ziroi

Lidhje të jashtme

Redakto

Shiko edhe

Redakto

Burimet

Redakto