Eugene Gladstone O'Neill (New York, 16 tetor 1888Boston, 27 nëntor 1953) ishte dramaturg amerikan. Fitues i katër Çmimimeve Pulitzer për dramë, dhe i Çmimit Nobel për letërsi, për vitin 1936.

Eugene O'Neill
U lind më16 tetor 1888
New York SHBA
Vdiq më27 nëntor 1953
Boston, Massachusetts SHBA
Kombësiaamerikane
Gjinitë letrareDrama

Dramat e tij ishin ndër të parat, ku teatri amerikan hyri në realizëm, karakteristikë për shkrimtarët Anton Çehov, Henrik Ibzen dhe August Strindberg. Dramat e O'Niloit në skenë shkaktuanshumë replika, sidomos, në zhargonin e botës së thjeshtë. Përsonazhet e dramave të tij ishin të margjinalizuarit të cilët luftonin për idealet e tyre, por përfundonin me me dhëmbje dhe të zhgënjyer. O'Nil e ka shkruar vetëm një komedi të mire e cila është bërë e njohur - „Ah, egërsira“ (Ah, Wilderness!).[1][2]. Më vonë pothuajse në të gjitha dramat e tij ka elemente të tragjedisë dhe pesimizmit vetanak.

Biografia Redakto

Veprat Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ a b The New York Times, August 25, 2003: 'Next year Playwrights Theater will present an unproduced O'Neill comedy, Now I Ask You, a comic spin on Ibsen's Hedda Gabler."
  2. ^ a b The Eugene O'Neill Foundation newsletter: "Now I Ask You, along with The Movie Man, ... is the only surviving comedy from O’Neill’s early years."

Lidhje të jashtme Redakto