Flamuri i Turqisë, zyrtarisht Flamuri turk (turqisht: Türk bayrağı) është një flamur i kuq me një yll të bardhë dhe gjysmëhënë. Flamuri shpesh quhet al bayrak (flamuri i kuq) dhe quhet al sancak (banderolë e kuqe) në himnin kombëtar turk. Dizajni aktual i flamurit turk rrjedh drejtpërdrejt nga flamuri i vonë osman, i cili ishte adoptuar në fund të shekullit të 18-të dhe mori formën e tij përfundimtare në vitin 1844. Masat, përmasat gjeometrike dhe toni i saktë i të kuqes së flamurit të Turqisë ishin i standardizuar ligjërisht me Ligjin e Flamurit Turk më 29 maj 1936.

Flamuri i Turqisë

Origjina Redakto

 
Flamuri i yllit dhe gjysmëhënës i Perandorisë Osmane, një dizajn i fundit i shekullit të 18-të i miratuar zyrtarisht më 1844.

Në llogaritjen e simbolit të gjysmëhënës dhe të yllit, osmanët ndonjëherë i referoheshin një ëndrre legjendare të themeluesit me emër të shtëpisë osmane, Osman I, në të cilën raportohet se ai kishte parë një hënë që ngrihej nga gjoksi i Sheih Edebali, vajzën e të cilit ai kërkoi të martohet. "Kur u ngop, ai zbriti në gjoksin e tij. Pastaj nga ijët e tij doli një pemë, e cila, ndërsa rritej, mbuloi gjithë botën me hijen e degëve të saj të gjelbra dhe të bukura." Nën të, Osmani pa botën të shtrirë përpara tij, të kapërcyer nga gjysmëhëna.[1]

Përdorimi Redakto

Flamuri shfaqet gjithmonë në mënyrë të dukshme në institucionet shtetërore që nga shkolla e deri te ministritë. Rezidenca Çankaja, parlamenti, ministritë, shkollat, ushtria, këshillat, ndërtesat e guvernatorëve, zyrat e muhtarit, urat, aeroportet dhe çdo ndërtesë shtetërore në vend përmban një ose më shumë flamuj turq.

Në uniformat ushtarake flamuri shfaqet në një copëz ose në shpatullën e djathtë ose në pjesën e përparme të uniformës. Helmetat mund të shfaqin flamurin edhe në pjesën e përparme ose në anët. Kostumet e fluturimit, uniformat e marinës, uniformat e Xhandarmërisë dhe të tjera shfaqin flamurin në arna ose helmeta. Së bashku me uniformat, disa emblema dhe arna shfaqin flamurin me një ndryshim të dukshëm ose të vogël.

Në ngjarjet kombëtare si fitoret e betejave dhe Ditën e Republikës. Njerëzit dalin në rrugë me flamujt e tyre për të festuar ditë të tilla. Në raste të tjera, publiku përdor shumë flamurin kur proteston ose përkujton ngjarje të caktuara ose vdekje përkatësisht. Statujat dhe monumentet mund të vishen me flamurin ndërsa luhen marshime dhe këngë. Në ekranet televizive flamuri shfaqet në festimin e ngjarjeve të tilla me portretin e Atatürkut pranë tij. Flamuri gjithashtu mund të paraqitet në gjysmë staf në zi për ngjarje tragjike ose ditë të rëndësishme.

Flamuri ka një shfaqje të dukshme në varrimet shtetërore dhe ushtarake. Një flamur varrimi është gjithmonë i mbështjellë mbi arkivolin e të ndjerit dhe mbahet nga policia ushtarake ose të afërmit e të ndjerit. Ushtarët e të gjitha llojeve dhe Garda Presidenciale gjithashtu mbajnë arkivolin herë pas here. Shumë pjesëmarrës kanë gjithashtu flamurin në xhaket e tyre së bashku me një imazh të të ndjerit.

Galeria Redakto

Shih dhe këtë Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ Lord Kinross, The Ottoman Centuries: The Rise and Fall of the Turkish Empire, Morrow Quill Paperbacks, 1977, pp 23-24, ISBN 978-0688080938