Frashëri (Përmet)

fshat të Shqipëri

Frashëri ndodhet në rrethin e Përmetit. Eshte qender e fshatrave si Miçan, Zavalan Strevec, Goblar Kreshovë,, Soropuj. Ky fshat për herë të parë del në regjistrin osman në vitin 1431-1432. Sipas këtyre regjistrave, Frashëri është një vendbanim i vogël me 12 shtëpi. Ky vendbanim me ecurinë historike sa vjen e rritet, aq sa në mesin e shekullit XIX numërohen 150 shtëpi, ndërsa në fillimet e shekullit XX-të, shënohen 550 shtëpi. Pra, është një fshat i vogël malor.

GjeografiaRedakto

Koordinatat:

  • Gjerësia gjeografike: 40° 22' Veri
  • Gjatësia gjeografike: 20° 26' Lindje

DemografiaRedakto

EkonomiaRedakto

HistoriaRedakto

Frashër (shqip Frashëri) është një fshat në Jug të Shqipërisë (Rrethi Përmet). Është shumë i pakalueshëm, ndodhet në jug të malit Tomorr, rreth 18 kilometra larg nga qyteti i Përmetit.

Kohë më parë, ka pasur në Frashër një Manastir të bektashizmit. Është bërë i njohur për të vogla. Nga raportet që vijnë, vëllezërit Abdyl, Naim dhe Sami Frashëri, në shek. XIX kanë luajtur rol të rëndësishëm në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare.

Ky fshat u bë vatër atdhetare, me vëllezërit Frashëri dhe me teqenë e Baba Alushit, ku janë zhvilluar 2 kuvende ndërkrahinore; 1878, 1880. Në këto vite, Frashëri u zgjerua me 22 lagje, ku në qendër ishte tregu me 20 dyqane. Ndërsa numri i shtëpive arriti në rreth 550, me 1500 banorë, duke u shndërruar në qendrën më të rëndësishme, jo vetëm për krahinën e Dangëllisë, por edhe në rang kombëtar, përsa i përket çështjes kombëtare.Njera prej tyre ishte edhe familja Frasheri e cila migroi per në Bilisht.

Frashëri ka pasur një popullsi vllehe nga e cila ka ardhur dhe dialekti vlleh

'fãrsherot'.

Shih dhe këtëRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto