Gjuha sorbiane e epërme

Sorbianishtja e epërme (hornjoserbšcina, gjermanisht: Obersorbisch) është një gjuhë e cila i përket grupit të gjuhëve sllave perëndimore e folur në Gjermani në provincën historike të Lausitzit sot në Saksoni . Ajo formon bashkë me sorbianishtën e poshtme grupin e gjuhëve sorbiane

Upper Sorbian
RajoniSaksonia
Familje gjuhësore
Default
  • Gjuha sorbiane e epërme
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
Gjuhë regjionale në Gjermani Brandenburg Saksoni
Kodet gjuhësore
ISO 639-1hsb
ISO 639-2hsb
ISO 639-3
ELPUpper Sorbian
Regjioni ku flitet gjuha sllave

Sistemi gramatikal i shkruajtes

Redakto

Gjuha sorbiane e epërme shkruhet me alfabetin latin, në të cilën janë shtuar letra diakritike. Ka gjithsej Tridhjetë e katër shkronja (duke numëruar dy diagrame), dhe Q, V dhe X të cilat nuk janë të përdorura normalisht. Gramatika e sorbianishtës së epërme është e ngjashme me atë të gjuhëve të tjera sllave, duke përfshirë ato perëndimore çekishtën dhe polonishtën :kjo gjuhë ka variacione, foljet kanë aspekt të përsosur dhe ka tri gjinitë (mashkullore, femërore dhe të asnjëanse, dhe në disa raste një dallim për emrat mashkullor). Një nga karakteristikat e veçanta e sorbianishtës së epërme është se ajo ka ruajtur formën foljore dyshe të dyfishtë. përveç asaj në njëjës dhe në shumës.

 
Faqe dygjuhëshe e Biblës e përkthyer në gjuhën Sorbiane të Epërme
Alfabeti i gjuhës sorbiane të epërme
a b c c c d dz e e f g h ch i j k l l m n n o ó p (q) r r s š t u (v) w (x) y z ž
A B C C C D Dz E - F G H Ch I J K L L M N - O - P (Q) R - S Š T U (V) W (X) (Y) Z Ž

Shiko dhe

Redakto

Artikuj të ngjajshëm

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto