Grupi Drejtues Ndërkombëtar për Kosovën

Grupi Drejtues Ndërkombëtar për Kosovën (Anglisht: International Steering Group for Kosovo (ISG)) ishte një organizatë e formuar në bazë të Planit të Ahtisaari, në lidhje me procesin e statusit të Kosovës. Ajo u krijua për të udhëhequr zhvillimin demokratik të Kosovës dhe për të promovuar qeverisje të mirë, multi-etnike dhe sundimin e ligjit.

Grupi ishte përgjegjës për emërimin dhe mbikëqyrjen e Përfaqësimit Civil Ndërkombëtar për Kosovën (ICR). ICR ishte "autoriteti përfundimtar në Kosovë në lidhje me interpretimin" të Planit dhe kishte "aftësinë për të anuluar vendimet ose ligjet e miratuara nga autoritetet e Kosovës dhe sanksionuar dhe larguar zyrtarët publikë, veprimet e të cilëve ai/ajo përcaktoi se nuk ishin në përputhje" me Planin. Përfaqësuesi Special i Bashkimit Evropian (EUSR) për Kosovën (emëruar nga Këshilli i Bashkimit Evropian) u rizgjodh nga ISG si ICR.

Deklarata e pavarësisë së Kosovës për vitin 2008 zyrtarisht "pranon plotësisht detyrimet" e Planit të Ahtisaari. Ajo pati mbledhjen e saj inauguruese të enjten më 28 shkurt 2008. Grupi është shpallur "i paligjshëm" nga Serbia dhe është dënuar nga Rusia.[1][2]

Më 10 shtator 2012, Grupi Drejtues Ndërkombëtar mbajti takimin e tij përfundimtar[3][4] dhe përfundoi zyrtarisht mbikëqyrjen e tij,[5]

dhe Kosova u bë përgjegjëse për qeverisjen e saj.[6]

AnëtarëtRedakto

Janë 25 vende të cilat ishin anëtare të Grupit Drejtues, 15 prej të cilave ishin në formimin e tij me dhjetë të tjerë që u bashkuan më vonë.[7] Çdo vend në grup e njohu deklaratën e pavarësisë së Kosovës.

Drafti i Planit të Ahtisaari fillimisht përcaktoi ISG si të përbërë nga:

ISG vlerësoi se "një nga kriteret për t'u bërë anëtar i ISG ishte njohja [e pavarësisë së Kosovës]". Grupi përbëhej nga 20 shtete anëtare të BE-së dhe pesë vende jo të BE-së.[8]

Shiko edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Kosovo Steering Group enrages Serbia" (në anglisht). Press TV. 29 shkurt 2008. Marrë më 2008-03-09.
  2. ^ "Russia protests Kosovo steering group establishment" (në anglisht). RIA Novosti. 3 mars 2008. Marrë më 2008-03-09.
  3. ^ "Archived copy" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 2013-10-22. Marrë më 2013-01-06.Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (link)
  4. ^ "Ending of supervised independence 10 September 2012" (në anglisht). International Civilian Office. Marrë më 6 janar 2013.
  5. ^ Sputnik (10 shtator 2012). "International Steering Group Ends Kosovo Supervision" (në anglisht).
  6. ^ "Sixteenth and final meeting of the International Steering Group for Kosovo" (PDF) (në anglisht). International Civilian Office. 10 shtator 2012. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 22 tetor 2013. Marrë më 6 janar 2013.
  7. ^ "New States Join Kosovo's Supervisory Body" (në anglisht). Balkan Insight. 21 maj 2008. Marrë më 2008-05-21.
  8. ^ "ICO KOS - ICO KOS homes and real estate" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 2 janar 2017. Marrë më 11 maj 2020.
  9. ^ "UNPO: Kosova: Membership of International Organisations the Next Step" (në anglisht).

Lidhje të jashtmeRedakto