Guci (malazezisht: Гусиње Gusinje) është një qytezë dhe qendër njësie administrative në Mal të Zi, afërsi të ngushticës së Plavës, e cila shtrihet në një shpat malor. Në afërsi të Gucisë gjendet edhe fshati tjetër shqiptar Vuthaj. Në afërsi të Gucisë ndodhet vendkalimi kufitar me Shqipërinë (Vermosh - Guci).

Guci
Shtëpi tipike në Guci
Shtëpi tipike në Guci
Popullsia
 • Gjithsej1.704

Pak histori Redakto

 
Xhami

Gucia është vendlindja e udhëheqësit të paharruar luftarak të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit si edhe Ali Pashë Gucia.

Demografia Redakto

Popullsia është shqiptare, por ka edhe boshnjakë dhe të tjerë. Popullata shqiptare në Guci gjatë viteve të fundit është mpakur shqetësueshëm si rrjedhojë e emigrimit të vazhdueshëm për në SHBA dhe vende të tjera perëndimore.

Statistikat Redakto

Përbërja etnike sipas regj. 2003:

Viti Popullsia Lëvizja e pop. gjatë shek. të XX-të
1948 2402
1953 2555
1961 2756
1971 2695
1981 2625
1991 2076
2003 1704

Dialekti Redakto

Gucia përbëhet nga muslimanë shqipfolës ose sllavishtfolës. Dialekti sllav i Gucisë dhe Plavës tregon ndikim strukturor nga shqipja. Veçantia e tij shpjegohet prej faktit që folësit sllavë në Guci janë me origjinë shqiptare. Ky rast i zhvendosjes së një popullsie shqipfolëse në një sllavishtfolëse është pothuajse unik.

Kultura Redakto

Kultura e ketij qyteti është e lartë; ka shkolla 9-vjeçare, të mesme dhe gjimnaze.

Politika Redakto

Myslimanët (kombësi)

Shiko edhe këtë Redakto

Lidhje të jashtme Redakto